Реклама / Ads
48| 5726 |26.11.2011 НОВИНИ

Граждани слагат вето на шистовия газ

.
Гражданска инициатива ще внесе до края на година в парламента подписка за забрана на проучванията и добива на шистовия газ. Инициативата бе учредена днес след поредния протест срещу шистовия газ в т. нар. триъгълник на властта на площад „Независимост“ в София.
 


Гражданската инициативата е учредена по Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Тя ще внесе текста за забрана на шистовия газ, както и за забрана на технологиите за нагнетяване на въглеродния диоксид в земните недра, каза природозащитникът Борислав Сандов. „Днес се случи нещо много важно и значимо за българската история, защото между Президентството, Народното събрание и Министерския съвет се случи – четвъртата власт – гражданите да инициират една такава законодателна гражданска инициатива“, посочи екоактивистът.


Той обясни, че инициативата ще внесе исканията си в Народното събрание до края на годината. Така те се надяват да дадат допълнителен натиск за забрана на процеса. В документа ще има три изречения: Да бъде променен законът за подземните богатства и да се синхронизират опасните технологии. Второто е за законова забрана на уловителите и съхранителите за въглероден диоксид, третото – за законова забрана на технологията за хидравлично разбиване, хидравличен удар.


За да се разгледат исканията на инициативата в Парламента са необходими минимум 50 подписа, а те вече са събрали около 200 само за днес. Искат да се знае, че има инициатива, която идва и от гражданите, а не от една или друга политическа партия. Тя, според Борислав би трябвало да бъде подкрепена от всички партии. Колкото до това дали очаква подкрепа при гласуването, природозащитникът заяви, че „всички вече изразиха намерение за подкрепа на подобен мораториум“ и остава това да се види на практика.


До момента са забрана на проучванията и добива на шистов газ имаше няколко подписки. Те не са обаче по закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4668 |10.11.2011 Слагат край на протакането на съдебни дела . 7| 4850 |15.10.2011 Удариха престъпна група, рекетирала граждани по телефона . 16| 4992 |06.10.2011 Заработи “лихвен калкулатор” в услуга на гражданите . 136| 12445 |24.09.2011 Бесни граждани запалиха и разориха 4 имота на Цар Киро за отмъщение на убития Ангел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads