Реклама / Ads
7| 6560 |04.08.2008 НОВИНИ

Грандиозно честване на 100-годишния юбилей от Независимостта на България

.
„Трябва да направим едно много внушително отбелязване на 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България”. Това заяви премиерът Сергей Станишев, който е и председател на организационния комитет.
 

Според него е много важно кампанията да има модерен облик, за да достигне до повече хора, особено до младите и до българите, живеещи в чужбина. Трябва да се създаде и рамката за дискусията - какво България е постигнала и какви са нейните цели и задачи.

Около 20-и август ще се събере комисията, предложена от премиера, за да обсъди направените предложения. Станишев изрично подчерта, че до 15 август трябва да дадени всички идеи за честванията. Той е поканил представители на множество рекламни и ПР-агенции, за да помогнат за отбелязването на юбилея. В комисията, която ще оценява идеите и накрая ще трябва да избере най-доброто предложение са включени министърът на културата Стефан Данаилов, историкът проф. Георги Марков, скулпторът Вежди Рашидов, художникът Ивайло Мирчев, както и собственикът на Агенция „Фокус" Красимир Узунов - като представител на медиите.
На днешното заседание присъстваха лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски, министрите Николай Цонев, Даниел Вълчев, проф. Георги Марков, проф. Божидар Димитров, директорът на дирекция „Архиви" в МС Боряна Бужашка, кметът на Смолян и председател на НСОРБ Дора Янкова и др. По време на обсъжданията бе представен и сайтът на кампанията. В него има множество карти, снимков материал и документи, свързани с независимостта на България.

bg_nezvisimost.jpgЧествания на 100-годишнината от Независимостта на България са организирани още и в българските средища в Будапеща, Прага и Братислава, стана ясно на заседанието. Министърът на образованието и науката Даниел Вълчев допълни, че такива ще има в Болград, Украйна. От Държавната агенция за българите в чужбина също казаха, че ще има множество инициативи по темата в българските училища.
Зам.-министърът на външните работи Любомир Кючуков поясни, че в чуждите страни честванията ще бъдат насочени както към българската диаспора, така и към всички граждани. Разработена била и доста сериозна програма за повечето посолства на страната ни. Тя включвала множество прояви, като например: чествания в парламентите, изложби, концерти, издаване на книги, семинари, научни конференции и др. БАН и Асоциацията на читалищата у нас също представиха своите програми за отбелязването на кръглата годишнина от събитието. Председателят на НСОБР Дора Янкова пък посочи, че и българските общини трябва да създадат съответната атмосфера - и най-вече за младите хора. Директорът на НИМ проф. Божидар Димитров прояви активност и предложи още няколко инициативи да бъдат включени в програмата за честване на 100-годишнината от Независимостта на България. Сред тях е и откриването на църквата „Св.св. Константин и Елена", чиито довършителни дейности ще приключат през септември.

svobodna_bg.jpgШефът на БНБ Иван Искров пък съобщи, че ще бъде пусната много красива сребърна монета във връзка с отбелязването на годишнината. Вежди Рашидов изяви желание да се организира младежка изложба, защото „хубаво е да дадем едно рамо на младите хора". Проф. Стефан Данаилов подкрепи идеята. „Ние искаме да покажем бъдещето на България", подчерта той.
Премиерът Сергей Станишев бе категоричен, че акцент на събитията трябва да бъде чувството за национална цел и за бъдещето на страната ни. Честванията трябва да бъдат ретроспективни, но модерни. „Много ми е любопитно какво лого и други елементи от кампанията ще предложат най-добрите рекламни и ПР-агенции у нас", призна той. Според него юбилеят трябва да бъде направен много видим и затова е нужно на финала да има и международно събитие. Някои участници в обсъжданията пък изказаха мнение, че задължително 100-годишнината трябва да бъде обвързана и с честването на конституционализма у нас.

Frognews.bg

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6399 |28.06.2007 Президентът Георги Първанов празнува 50-годишен юбилей . 3| 9281 |16.06.2007 Симеон Сакскобургготски празнува 70-годишен юбилей с цялата си фамилия . 3| 7975 |14.06.2007 Симеон Сакскобургготски с орден „Стара планина” за 70-годишния си юбилей . 0| 5529 |02.04.2007 Калфин и посланици садиха фиданки за 50-годишния юбилей на ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads