Реклама / Ads
2| 4151 |20.07.2018 НОВИНИ

Гръцки бизнесмен с руски корени ”спонсорирал” протестите в Македония?

.
Гръцкият бизнесмен от руски произход Иван Савидис е основният ”спонсор” на антиправителствените протести в Република Македония. Това е категоричното заключение на разследващата платформа ”Organized Crime and Corruption Reporting Project”.
 

От разследването става ясно, че "Савидис е дал поне 300 000 долари на македонски политици, членове на радикални националистически организации, включително и на членовете на фен клуба на Вардар - „Комити", цитира БГНЕС. Средствата са били раздавани на "противниците на Договора между Македония и Гърция" за разрешаване на спора за името на Република Македония.

 

При старта на преговорите започнаха първите протести, но те кулминираха по време на подписването на Договора на 17 юни в Преспа от страна на външните министри на двете държави - Никола Димитров и Никос Кодзияс. Тогава "протестиращите събориха загражденията пред парламента в Скопие и се опитаха да нахлуят в законодателния орган".

 

Силите на реда използваха сълзотворен газ за разпръскване на "протестиращите". Тогава един от новите политически лидери в Македония, ръководителят на проруската формация "Единна Македония" Янко Бачев се покатери върху полицейски бронетранспортьор и развя руския флаг. Част от задържаните признаха в полицията, че са получили между "13 и 21 000 долари за предизвикване на безредици".

 

В днешния брой македонското списание "Фокус" съобщава", че "Русия използва петролна компания за финансиране на медии и журналисти, които са антизападно ориентирани".

 

Москва се опитала да намери и "авторитетен местен политик, който да изпълни плана, но не е успяла да намери подходяща личност". След като и този план се е провалил тогава Москва е използвала Бачев, но бързо е разбрала, че и той няма капацитет". В Москва нямали доверие във ВМРО-ДПМНЕ, които въпреки антизападната риторика, нямало да тръгнат с Москва.

 

Тогава Русия се обръща към фенклуба на футболния отбор Вардар - "Комити", които са най-добре организираната и с добра структура организация. Отборът е собственост на руския олигарх Сергей Самсоненко. От разследването изкача и една интересна подробност, че "Самсоненко и Савидис са получили образованието в един и същи руски град - Ростов на Дон". След приключването на образованието Савидис се включва в тютюневия бизнес и закупува "Донский Табак".

 

През 2013 година Савидис закупува и гръцката тютюнева компания "Секап", която действа от град Ксанти. Македонските служби в момента разследват две местни тютюневи фирми, които действат в южната част на Македония. Те имат гръцки собственици, които идват от района на Ксанти. Един от тях носи и същото фамилно име като това на Иван Савидис. За директната намеса на Иван Савидис срещу Договора между властите в Скопие и Атина говори и факта, че едно от изданията на Савидис "Етнос" в най-чувствителният момент от преговорите между Скопие и Атина публикува напълно изопаченото изявление на гръцкия премиер Алексис Ципрас по отношение на Македония. Преди няколко месеца Савидис нахлу на терена с пистолет на кръста по време на мач на неговия отбор ПАОК срещу АЕК. След този скандален инцидент, който получи световно известност, гръцкото първенство беше спряно за три седмици. Самият Савидис беше наказан да не посещава футболни мачове цели три години.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4178 |13.07.2018 САЩ повдигнаха обвинения срещу 12 руски агенти за намесата на изборите . 3| 5270 |11.07.2018 Меркел отговори на Тръмп за руския контрол . 2| 3934 |11.07.2018 Гърция гони двама руски дипломати . 1| 3966 |10.07.2018 Почти половин месец след Фрог, МВР съобщи за задържан мастит бизнесмен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads