Реклама / Ads
0| 4163 |08.02.2016 НОВИНИ

Гръцки фермери пак блокираха границата

.
Граничният пункт "Илинден-Екзохи" е изцяло затворен за автомобили. Пунктът „Кулата-Промахон“ е блокиран за камиони. Там протестиращите гръцки фермери пропускат само леки коли и автобуси, съобщи Лора Любенова от Главна дирекция „Гранична полиция“.
 

По неофициална информация, получена от гръцки служители, между 15:00 и 17:00 часа ще бъдат пропуснати леки коли и автобуси през ГКПП "Илинден-Екзохи".

След 17:00 часа движението на всички МПС отново ще бъде преустановено до 22:00 часа. Към момента трафикът през останалите пунктове на българо-гръцката граница е нормален.

 

Опашката от товарни автомобили от българска страна на граничния пункт „Кулата-Промахон“ е около 14 километра. От Агенция „Пътна инфраструктура“ съобщиха, че спират ТИР-овете в аварийната лента на автомагистрала "Струма", след пътен възел „Бобошево”, на около 18 километра преди Благоевград. От гръцка страна дължината на изчакващата колона и 4 километра.

 

Пунктът „Маказа“ засега работи нормално, но шофьорите се предупреждават, че пътят е блокиран и се налага там да изчакат края на протеста. Няма колони от автомобили. Съветът е да се използва пунктът при Златоград. Според гръцки фермери, цитирани от медии в Комотини, свободното придвижване между Кърджали и гръцкия град ще е възможно, след като бъдат одобрени исканията им.

 

Проблемът не е двустранен между България и Гърция. Има блокиран европейски коридор и Европейската комисия разполага с по-голям инструментариум да въздейства върху този процес. Те биха могли да наложат рестрикции на гръцката страна. Това каза по повод фермерските протести в Гърция и напрежението на българо-гръцката граница министърът на транспорта Ивайло Московски, цитиран от БНР.

 

Ще направим всички усилия да предявим пред гръцката страна и пред Брюксел нанесените на превозвачите ни щети, увери Московски.

Гръцките власти твърдят, че не могат да влияят върху това поведение на фермерите, подчерта министърът. Освен преките разходи на стоящия на границата камион, има и косвени, и щетите са сериозни, каза Ивайло Московски в отговор на въпроса дали е ясен размерът на загубите на превозвачите.

До снощи функционираше негласно споразумение с областния управител на Серес и протестиращите фермери за ежедневно отваряне на т.нар. "прозорци" за преминаване на определен брой камиони в двете посоки. Колоната беше около 6-7 километра, заяви транспортният министър.


Протестиращите фермери отказаха да преговарят с правителството за реформата в социалното осигуряване. Недоволни от планираното увеличаване на осигуровките, те се заканиха да продължат пътните блокади в южната ни съседка поне още седмица.

Докато премиерът Ципрас е на посещение в Техеран, откъдето се надява да издейства възобновяване на вноса на ирански петрол на изгодни цени, фермерите отново блокираха за часове основната магистрала от Солун за Южна Гърция. Пътят за и от Пелопонес също се оказа преграден за дълго време. Част от протестиращите се събраха в Никея, край Лариса, и взеха единодушно решение да разширят и удължат времетраенето на блокадите, докато правителството не изпълни исканията им. Освен отмяна на плановете за драстично покачване на социалните осигуровки, те поискаха същото и за данъчните увеличения от края на миналата година. Исканията на фермерите не спряха до тук. Те настояват за освобождаване от всякакво облагане на дизела и на 12 хиляди евро от годишните си доходи плюс премахване на ДДС върху оборудването си. В същото време те отхвърлиха предложението за преговори с аграрния министър Вангелис Апостолу, които трябваше да се състоят утре в парламента. Вместо това фермерите ще преместят тракторите си на площад "Синтагма" докато не бъдат изпълнени исканията им.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4476 |07.02.2016 Шофьор на Кулата: Гръцките полицаи ни казаха да си обличаме пижамите и да си лягаме . 4| 4263 |06.02.2016 Московски: Гръцките фермери да не пренасят проблемите си на чужда територия . 0| 4427 |04.02.2016 Ответен удар: Наши шофьори на тирове блокираха магистрала в Гърция . 7| 4637 |03.02.2016 Община Велинград фалира, блокираха сметките й

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads