Реклама / Ads
0| 4383 |09.07.2015 НОВИНИ

Гръцкият пакет с реформи ще е между 10 и 12 млрд. евро

.
Гърция подготвя пакет с реформи на стойност между 10 млрд. и 12 млрд. евро за двегодишен срок – по-голям по размер от предишните оценки, тъй като властите в Атина ще направят опит да компенсират връщането на страната по пътя на рецесията след месеци на безплодни преговори с кредиторите, съобщават днес гръцките издания.
 

Правителството на левицата на премиера Алексис Ципрас има срок до петък да представи предложение за реформи в замяна на нова спасителна финансова програма от европейските партньори на Гърция. Само ако предложените мерки от страна на гръцките власти са убедителни и лидерите на еврозоната (и на целия ЕС) ги подкрепят на насрочената за неделя извънредна Среща на върха, това ще предотврати все по-големия риск за скорошен банкрут на Гърция и за нейно излизане от Единния валутен блок.

Според вестник "Катимерини", цитиран от БНР, в програмата на гръцкото правителство се посочва, че след месеци на несигурност и почти две седмици на принудителна банкова ваканция и контрол на капитала Гърция ще изпадне в рецесия и през настоящата година, като БВП може да се свие с около 3%, вместо предишните оценки за растеж на икономиката с 0,5 процентни пункта.

Гръцката икономика успя да стабилизира през втората половина на миналата година след шест години на дълбока рецесия, която доведе до свиване на БВП на страната с общо около 25%, но в началото на настоящата година се върна обратно по пътя на рецесията, като за първото тримесечие БВП се понижи с 0,2% на тримесечна база.

Преценява се, че мерките за 8 млрд. евро, които Гърция представи за 2015-а и за 2016 година ще трябва да се увеличат с 2 млрд. евро годишно, което прави общ пакет от мерки и реформи за 12 млрд. евро за двегодишен срок, съобщава "Катимерини".

Друг гръцки вестник  "Нафтемборики" – посочва, че целият пакет с реформи, който гръцките власти ще представят на техните кредитори, ще бъде в размер между 10 млрд. и 12 млрд. евро.  Изданието дава и детайли относно новите предложения за увеличение на данъците в страната, за да се осигурят допълнителни средства. Според този гръцки вестник, правителството на Ципрас се ангажира да повиши корпоративния данък до 28% (от 26%), да повиши данък добавена стойност (ДДС) върху луксозните стоки до 13% (от 10%), да вдигне ДДС на преработените храни, на ресторантите, на транспорта и на някои здравни услуги, предлагани от частния сектор, до 23% (от 13%), както и ДДС за хотелиерския бизнес до 13% (от 6,5%).

Вестник "Нафтемборики" също така съобщава, че гръцките острови ще продължават да се ползват от данъчни облекчения въпреки настояването на международните кредити за отмяна на тази привилегия.

И двете издания обаче предполагат, че тези мерки могат да срещнат сериозна съпротива от крайнолявото твърдо крило на партията СИРИЗА и от другия коалиционен партньор във властта партията "Независими гърци", особено след убедителното гласуване с "не" относно по-нататъшни мерки на икономии на проведения на 5-и юли референдум в страната.

Междувременно стана ясно, че европейските власти са все още в очакване на новата програма с реформи на гръцкото правителство.

Според премиера на Люксембург Ксавие Бетел Еврогрупата все още очаква свежи предложения от Гърция, като е много важно да разполагаме с тях колкото се може по-скоро.

Президентът на Европейския съвет Доналд Туск също заяви, че очаква всеобхватни предложения от властите в Атина, като той се надява на конкретни и реалистични предложения. Остават само три дни до следващата европейска среща на върха, подчерта Туск и допълни, че евентуално добро споразумение в неделя ще бъде достатъчно за негово одобрение от националните парламенти в еврозоната. Според него, ще са необходими и паралелни предложения от страна на кредиторите на Гърция, като те би трябвало да представят и план за устойчивостта на гръцкия дълг.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4222 |16.06.2015 Гърция отказа нови реформи . 35| 8627 |09.06.2015 М. Мурджов за Фрог: Реформи няма да има, договорката е само за властта . 1| 5933 |08.06.2015 Съмнителен пакет в 22-ро СОУ в столицата . 4| 4402 |04.06.2015 Лекуваме се чрез два здравни пакета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads