Реклама / Ads
0| 3916 |24.07.2018 НОВИНИ

Гръцкото правителството обяви 3-дневен траур, над 74 са жертвите от огнения ад

.
Алексис Ципрас
Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви тридневен траур за десетките жертви на горските пожари в района на Атина, предаде Асошиейтед прес.
 

Броят на загиналите вследствие на пожарите, разразили се в понеделник, e най-малко 74 души, предаде Ройтерс, цитирайки официален представител на гръцката пожарна служба. Поне 187 са ранените, а броят на изчезналите лица е неясен.

 

Спасителни екипи продължават търсенето на оцелели сред останките от изгорели сгради, а бреговата охрана - в морето. Много хора са избягали към брега, а някои са навлезли с плуване в морето, за да се спасят от облаците дим.

 

Правителството осигури средства за незабавно обезщетение на пострадалите. Много хора изгубиха цялото си имущество. В област Атика е обявено извънредно положение. На място е осигурено снабдяване с вода и храна, постоянно има и лекарски екипи, отбелязва БНР.

 

Ципрас призова всички граждани "да обединят силите си" и благодари на спасителните екипи. Атина получи международна подкрепа с готовност за помощ. Сред страните е и България, отбелязват местните медии.

 

Прокуратурата започна разследване за причините за пожара. Предполага се, че е имало умисъл. За 24 часа в Гърция се активизираха 47 горски пожара.

 

Еврокомисарят за управление на кризи и хуманитарна помощ Христос Стелианидис ще замине за Атина по-късно днес, съобщи говорителят на Европейската комисия Александър Винтерщайн.

 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е изпратил писмо до премиера на Ципрас, в което заявява, че Комисията стои рамо до рамо с гръцкия народ в този труден момент:

 

"Председателят помоли комисарят за управление на кризи и хуманитарна помощ Христос Стилианидис да осъществи незабавен контакт с гръцките цивилни власти и комисарят ще замине за Атина по-късно днес. Механизмът за гражданска защита бе задействан за Гърция, а също така и за Латвия и Швеция, където също има горски пожари".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4459 |20.07.2018 Славчо Велков: Правителството води война срещу президента . 0| 5080 |18.07.2018 Правителството предлага Атанас Атанасов за шеф на ДАР . 1| 4102 |16.07.2018 Тръмп обяви ЕС, Китай и Русия за неприятели . 18| 19474 |12.07.2018 Атанасов: Правителството даде на ДПС 500 милиона лева, а народът нека си гледа световното

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads