Реклама / Ads
7| 5083 |25.10.2013 НОВИНИ

Греков: Мораториумът за земите да се прегласува

.
Димитър Греков Източник: Булфото
Парламентът да прегласува решението си за удължаване на мораториума върху купуването на земя от чужденци. Случилото се компрометира българския парламент пред европейските институции.
 

За това призова министърът на земеделието и храните Димитър Греков. Още преди дни той предупреди, че такава забрана не може да има и предложи да се въведат други законодателни ограничения.

„Аз мисля, че е на ход отново парламентът да си прегласува своето решение, защото за мен то е абсурдно и не следват никакви последствия от това, което са направили като предложение към правителството. След като сме в Европейския съюз, трябва да има за това правила, които трябва да се спазват. Какво означава при всеки неудобен момент да се отказваме от тези правила и да поемаме нова инициатива?", попита Димитър Греков, цитиран от БНР.

Според него това, което се е показало в парламента не е доброто лице на България, защото страната като „добър контрагент" не може да се отказва от договор. Преди седмица Димитър Греков отбеляза, че според него земеделската земя не е атрактивна за чужденци, защото не е комасирана.

По повод готвените от животновъдите следващата седмица протести, ако аграрното министерство не изплати обещаните 70% от субсидиите за бранша, министър Греков отговори, че каквото са поискали от него досега, им е дадено.

„Всичко, което се е поставяло пред мен от техни искания, са изпълнени. Нещо повече, сложихме правила на играта - от първия ден те знаят на коя дата какво ще получат. Засега Фондът с това разполага, изплатили сме 50% от средствата, които са за говедовъдство, за овцевъдство и козевъдство. Декември месец, в началото, ще изплатим на млекопроизводителите. Това, което е договорено, сме го изпълнили. Такива са възможностите. Съгласен съм с тях, че са им необходими повече пари, искат 70%, но тези 20% ще бъдат дадени още в началото на януари месец", обясни Греков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 6464 |24.10.2013 Орешарски: Мораториумът за земята ще бъде преразгледан . 18| 5259 |24.10.2013 Златанова: Мораториумът за земи няма правна стойност . 28| 5258 |23.10.2013 Вигенин: Мораториумът ни дискредитира, но трябва да се съобразим с него . 42| 5330 |22.10.2013 ДСБ: Мораториумът за земята - преразглеждане договора с ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads