Реклама / Ads
52| 15448 |31.05.2012 НОВИНИ

Гриша Ганчев “сготвен” от дясната си ръка

.
Гриша Ганчев
Бизнесменът Гриша Ганчев е предаден от управител на един от захарните му заводи. По време на разпитите изпълнителният директор, който е сред доверените лица на Гриша Ганчев, заявил, че не прави нищо без съгласието на бигбоса.
 

Заради това свидетелство на дясната му ръка специализираната прокуратура е преценила, че може да повдигне обвинение на Ганчев като лидер на престъпната група от негови служители.

Пак доверен човек "сготвил" Гриша Ганчев и по второто обвинение - за отправена заплаха срещу директора на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов, пише Стандарт. "Ще го изкормя тоя твоя човек червенобузест! Ще му разпоря корема рано или късно! Това трябва да ти е ясно!", гласяла репликата, изречена по телефона малко преди 13 ч на 11 май пред техен общ познат.

Бизнесменът избухнал само ден след ареста на сина си Данаил, който е сред управителите на фирмата "Литекс комерс". В заканата дори не е споменато името на Красимир Стефанов. Според Наказателния кодекс, за да бъде квалифицирана като заплаха за убийство, репликата трябва да е отправена лично към заплашваното лице. "Ако това беше единственото обвинение срещу Ганчев, то щеше да е в подсъдно на Софийския районен съд. Дори и там подобна квалификация за заплаха трудно ще издържи", коментираха вчера юристи пред "Стандарт".

Общият приятел на Ганчев и Стефанов цяла седмица се колебал дали да сподели за "изкормването". Предал думите на Гришата на шефа на НАП едва на 18 май. За посредника се говори, че до 2002 г. е бил шеф на дирекция "Големи данъкоплатци" в София, а сега е сред управителите на една от големите застрахователни компании у нас.

След като разбрал за думите на Ганчев, Красимир Стефанов информирал МВР и оттогава се движи с охрана от половин дузина широкоплещести бодигардове, които се водят инспектори на НАП. По време на разпита в ГДБОП във вторник пък Ганчев обяснил, че нямал никакво намерение да заплашва Стефанов и е говорил за друг човек, а не за данъчен номер 1.
Гришата има още 8 дни, в които да реши дали да обжалва, или да плати рекордната гаранция от 500 000 лв., която му поискаха. Дотук заради "сладката измама" бяха арестувани 6 души, а синът на Гриша Ганчев - Данаил, остана зад решетките за постоянно. Досега, според обвинителите от специализираната прокуратура, водач на бандата за източване на ДДС беше Милко Талев. Той е близък приятел на Данаил Ганчев и баща му. Официалният му бизнес е внос на алкохол, кафе и козметика. Талев участва като собственик и във фирма "Либерекс", където дели проценти дялово участие с "Литекс Комерс". На практика обаче Талев е един от доверените изпълнители в "Литекс комерс" и поддържа тесни контакти с управителя Данаил Ганчев в последната година.

Именно заради записан разговор между Талев и Данаил Ганчев тръгна и разследването за захарната афера. СРС-тата свидетелстват как двамата се уговарят какви суми да бъдат прехвърлени, а след това и изтеглени на каса. Става въпрос за финанси между 30 и 40 хиляди лв. Те са
вкарани в банкови сметки от фиктивни фирми, които нямат търговска дейност, служители на щат и са използвани само за да надуят изкуствено цените на стоката. Така на книга фирмите на Ганчев успявали да увеличат ДДС-то, което държавата им дължи. Другата схема на измамата била липсата на фактури за около 80 на сто от продажбите. От фактологията, събрана от специализираната прокуратура, става ясно, че камионите със захар за преработка били придружени с необходимите фактури и товарителници. Бумагите обаче били изхвърляни веднага след пристигането на товара в заводите за преработка. Така групата криела дължимо ДДС и данък печалба. (Стандарт)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 7901 |30.05.2012 Гр. Ганчев за шефа на НАП: Ще го изкормя, ще го удуша с червата му . 96| 9570 |29.05.2012 Повдигат две обвинения на Гриша Ганчев . 9| 8576 |29.05.2012 Гриша Ганчев искал “всичко или нищо” . 50| 9890 |27.05.2012 Христо Стоичков защити сина на Гриша Ганчев от МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads