Реклама / Ads
2| 7524 |29.06.2007 НОВИНИ

Гробницата на Орфей е в Татул, строена е 1500 г. преди египетските пирамиди

.
Светилището на Орфей в Родопите е поне с хиляда години по-старо от египетските пирамиди. Сензацията сътвориха археолози, които работят на терена на тракийския храм край момчилградското село Татул. Учените попаднали на сгради отпреди 6000 години със запазени предмети от полускъпоценни камъни, керамични съдове, животински останки и др. Според археолозите вече може да се твърди, че това е гробницата
 
Светилището е едно от най-старите в света и може да се сравнява единствено с култови комплекси като Стоунхендж, съобщи БНТ.

Египетските пирамиди са строени пред четири хиляди и петстотин години. 1500 години преди това в Родопите траките са издигнали свои светилища, категоричен е проф. Николай Овчаров, който ръководи разкопките в региона. Защото действително е по-стар. Става въпрос, че най-ранната култова дейност, това се доказа, а изобщо и жилищното обитаване, е от 4-то хилядолетие преди новата ера, или преди 6000 години. Ние това го подозирахме, но сега за първи път попаднахме на един богат пласт от това време, в който има прекрасна керамика, цели еленови рога, хромели, жилища.

Археолозите обясняват, че е много рядко да се открие съд на възраст 6000 години, а в праисторическите жилища на Татул има над 20 такива. По тях учените са определили истинската възраст на храма.

Доц. Красимир Лещаков, СУ "Св.Климент Охридски": Ето едно жилище, което е паднало и ние го намерихме в този вид, в който е било. Такива ситуации в праисторията са много малко. Все още не мога да кажа датата, но със сигурност това е отпреди 4000 години преди Христа.

Пет хиляди години е продължил животът на Татул, според доц. Красимир Лещаков от СУ „Св. Климент Охридски".

Сега съвместен проект на България и Гърция ще позволи храмът да бъде реставриран и след няколко месеца той да бъде показан в целия си блясък. „ФН"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7192 |29.06.2007 Д. Владимиров, ексшеф на НСО: В службата по-често да правят психотестове . 2| 6033 |29.06.2007 Няма етническо напрежение в Кърджали, твърдят жители на града . 4| 5701 |28.06.2007 АТАКА: ГЕРБ на път да провали общия фронт срещу Доган за местния вот . 0| 7199 |28.06.2007 „Таймс": Колко убийства трябва да станат в България за критичен доклад?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads