Реклама / Ads
9| 5486 |04.02.2009 НОВИНИ

Грози ни свръхзадлъжнялост заради финансовата криза

.
Има реална опасност българските домакинства да стигнат до свръхзадлъжнялост. Това каза изпълнителният директор и член на УС на Корпоративна търговска банка Илиан Зафиров в интервю за Frognews.bg.
 

Според него да е свръх задлъжняло едно домакинство означава, че то няма средства едновременно за съществуване и да погасява своите текущи задължения.

"До момента не се наблюдаваше такова явление, но при тази кризисна ситуация, когато започват съкращения на персонал в редица сектори, има едно свиване на пазара на труда, което неминуемо ще се отрази върху доходите на една голяма част от населението", каза още Зафиров.

По думите му задлъжнялостта може да се увеличи, предвид това, че имаше един доста облекчен достъп до кредитен ресурс при икономически необосновани нива, доста ниски лихвени проценти. Бяхме свидетели на една стабилност, която се оказа в крайна сметка измамна, защото нашата икономика е много малка и податлива на външни влияния.

"Реално погледнато при нас нямаше обстоятелства за криза, но тази всеобхватност на кризисните процеси, които се развиха в Западна Европа, се отрази и върху българската икономика. Кризата за много кратък срок се прехвърли и върху нашата икономика и оттам идва ефектът на свиване на доходите и потреблението, а от друга страна задълженията остават и може да се стигне в един момент до свръхзадлъжнялост. За момента все още не се наблюдава", коментира изп. директор на КТБ.

Според Зафиров в България не става въпрос за финансова криза, а за обща икономическа криза. Ако в САЩ и Западна Европа се тръгна от проблеми във финансовата система, които прераснаха в обща икономическа криза, при нас директно се удари реалния сектор. Засега кризата е в по-скромни мащаби, но не се знае докъде може да се стигне, зависи какво мерки ще се вземат и то на макрониво.

"Иначе всеки предприема своите мерки за защита на бизнеса си, в рамките на неговите възможности, но да се вземат мерки за цялото общество – това е работа на правителството. И от ефективността им зависи какъв ще е остатъчният кризисен ефект - колкото по-лошо е качеството на взетите мерки, толкова по-силен ще бъде остатъчния ефект върху цялото общество", предупреди Илиан Зафиров.

Даниела Георгиева 

Цялото интервю четете в рубрика "Интервю" по-късно през деня. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5063 |03.02.2009 "Булгаргаз" губи 20 млн. долара и 80 млн. лв заради кризата с газа . 4| 6006 |02.02.2009 В Европа започнаха да забраняват думата "криза" . 3| 5031 |28.01.2009 51 млн. души може да се окажат безработните вследствие на кризата . 18| 7889 |28.01.2009 Заради автобусния похитител Блажев погват охранителните фирми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads