Реклама / Ads
19| 4762 |03.10.2011 НОВИНИ

Л. Груев: Говорете по-ясно, за да ви чуват и в Брюксел

.
Съдиите да не се страхуват да говорят публично, но да го правят по-прецизно и точно, за да бъдат добре чувани и от обществото, и в Брюксел. Това бе призивът, който отправи шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев към съдиите по време националното съвещание днес.
 

 

В хода на срещата магистратите направиха отчет как върви изпълнението на набелязаните мерки след последния евродоклад на Брюксел. В него за пореден път бе разкритикувана съдебната власт, а лично към Груев имаше препоръка да анализира оправдателните присъди по ключови дела за организирани престъпни групи, контрабанда и престъпления по служба.

 

За по-ясното говорене и грешките, които се допускат от магистратите Груев даде за пример ситуацията в Катуница и интерпретациите в някои медии, където след като бяха оповестени преписките срещу Кирил Рашков през последните години, се говорело за "висящи дела".

 

Не става дума за дела, а за преписки. Беше констатирано, че до Нова година трябва да бъдат внесени в съд. Къде висят - изяснете на друго място", коментира Груев и припомни, че висящо е дело, което е в съда, но по него няма влязла в сила присъда.


За да има по-голямата прозрачност в работата на съдилищата, в бъдеще всички съдебни актове и мотивите към тях бързо трябва да се качват на интернет сайтовете на съдилищата. Задачата на пресслужбите ще е съвсем накратко и ясно е да обяснят мотивите към присъдите, обясни още Груев.

 

По думите му българският съд ще подхожда еднакво спрямо всички граждани, съобразно закона и доказателствата по делото, като сериозно внимание ще се обръща на доказателствата по делото.

 

Другата задача пред всички съдии е да задълбочат срещите си с европейските им колеги, които по този начин също да получават по-ясна представа за работата на съдиите в България, което пък може да повлияе и на оценките за България в следващите евродоклади.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 5244 |15.06.2011 Л. Груев: Янева да обясни скандалните си връзки със “Сфийски имоти” . 16| 6037 |28.02.2011 Л. Груев: СРС-та драстично се намесват в живота на хората . 4| 4910 |14.10.2010 Л. Груев: От понеделник оставаме без служебни защитници . 10| 5195 |22.07.2010 Лазар Груев: В една лодка сме, затова трябва да си партнираме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads