Реклама / Ads
8| 4713 |23.12.2010 НОВИНИ

ГСВУ стигна до Криминална полиция

.
Росен Плевнелиев
"Казусът е много тежък. Ние занимавахме министерство на правосъдието и Криминална полиция с него". Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев по повод опита да бъдат измамени 9 софийски семейства - бъдещи новодомци, пише БГНЕС.
 

Регионалният министър каза, че предприятието "Строителство и възстановяване", наследник на ГУСВ, директно е под ударите на некоректни адвокати, съдия-изпълнители и хора, които срещу 3000 лв. задължения могат да произведат запор на апартаменти за 100 хил. лв.

"Имате задължения за 3 хиляди лева, произвеждате си изкуствено още 57 хиляди лева – удобно с хонорара на съдия-изпълнители и вещи лица и вече задълженията стават 60 хиляди. На базата на тези 60 хиляди запориране 200 хиляди", обясни ситуацията около запора на апартаментите Росен Плевнелиев.

"За мен това е абсурдът на тази държава, в която вещи лица, съдия – изпълнители, включително и частни, се чувстват безотговорно", каза министърът. Той допълни още, че зам.-министър в МРРБ е постоянно в контакт със семействата, чиито имоти са запорирани.

 "Изключително ни е тежко. Това дружество няма никакви пари по сметките си. То е в изключително тежко финансово положение. На всичкото отгоре в миналото за тези апартаменти са събрани парите от 9–те семейства, но не са им прехвърлени апартаментите, т.е., те седят на едни предварителни договори", уточни министърът.

Плевнелиев припомни, че все пак, част от апартаментите са били прехвърлени и обеща, че МРРБ ще се опита да направи това и за останалите. "За съжаление, в момента не можем да го направим, защото са блокирани сметките, блокирани са апартаменти. Търсим начин да се справим", поясни Плевнелиев. Той обаче бе категоричен, че казусът ще бъде решен, но не вярва това да стане до 4 януари. Дотогава е крайният срок за втория публичен търг за апартаментите на 9 – те семейства.

"Това е дружество, което постоянно, ежедневно идват искове и постоянно, ежедневно някой се опитва да запорира нещо", заяви министърът. Той обясни, че в последните 20 години то е било източвано постоянно. Задълженията на предприятието в момента са 90 милиона лева. Готов е изпълнителният план за излизане от нея и той ще бъде внесен в Министерски съвет в началото на следващата година, стана ясно още от думите на министъра, който определи казуса и като "драматичен". "Ние трябва да направим всичко необходимо, за да запазим каквото можем от останалите имоти на дружеството", категоричен бе Росен Плевнелиев. Той припомни обаче, че най – ценните от тях са били "изчистени" по времето на управлението на правителството на Иван Костов, с вицепремиер Евгений Бакърджиев. Последвали още 2 вълни на приватизация и така, според Плевнелиев, сега дружеството има "едни остатъци и трябва да се борим за тях".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 59| 11314 |11.12.2010 Цв. Бориславова: Каквото съм постигнала, не е заради Б. Борисов . 12| 6114 |25.11.2010 Столичани се помляха заради евтини стоки; кметицата моли полицията за помощ . 6| 4768 |21.11.2010 Фандъкова си писа четворка, създава общинска полиция . 2| 4774 |06.10.2010 Фини се размина с Борисов, не му стигнало времето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads