Реклама / Ads
0| 4840 |11.09.2009 НОВИНИ

Губим пари по ФАР

.
Пътни отсечки Източник: Вяра Йовева
България окончателно губи европарите по ФАР за всички проекти, чийто срок за приключване е изтекъл.
 

Сред тях са пътни проекти за 32 милиона евро, чието финансиране бе спряно от предишното правителство, заради съмнения за нередности, заяви заместник-министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Министерство на регионалното развитие и благоустройството управлява 513 проекта по ФАР на обща стойност 133 милиона евро.

След като миналата година ЕК отне акредитацията на агенция ФАР в МРРБ, всички средства от Европа по програмата бяха замразени. Появи се малка надежда , че Брюксел може да ни отпусне част от сумата за изрядни проекти или поне одобрените от самата комисия преди агенцията да получи акредитация.

Министър Павлова каза, че повечето от тези 513 проекти са изтекли без да уточнява сумата, която губим окончателно.
Сигурно е, че няма да има еврофинансиране за проблемните пътни проекти, замразени миналата година. Сумата е 32 милиона евро, като европейското финансиране се равнява на около 75%. Проектите са за пътни отсечки, сред които Монтана-Лом, Симитли-Разлог-Садово, Плевен-Никопол и т.н. Сред 10-те проекта със спряно финансиране е и този за тунела над път Е79 при Дупница, изплатен само с държавни пари и пуснат в експлоатация.

Миналата година Европейската комисия категорично отказа да покрие плащанията по ФАР на агенциите с отнета акредитация, след като правителство реши да извади 200 милиона лева от бюджета, за да разплати част от тях.

При посещението на регионалния министър Росен Плевнелиев в Брюксел, състояло се в сряда и четвъртък, ЕК е дала принципното си съгласие да се удължи срока на програма ИСПА. Отсрочката ще е различна за всеки проект, уточниха от МРРБ. ЕК не прави специално изключение за страната ни, а дава възможност на всяка страна-членка, която отговорно се ангажира със срокове, да осъществи забавен стратегически проект по ИСПА. През декември ще бъде създаден Комитет за наблюдение на програма ИСПА, който ще изготви анализ за всеки отделен проект и ще се уточни необходимата отсрочка за усвояването на парите.

Очаква се в понеделник, у нас да пристигне еврокомисарят по транспорта Антонио Таяни, който ще се запознае с конкретните ангажименти на министерството по строителството на магистралите "Тракия", "Марица" и "Струма", заяви министър Плевнелиев. Таяни идва по покана на МРРБ и ще отговаря за усвояването на 1.25 милиарда евро от еврофондовете за строителството на пътища.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4746 |10.09.2009 Размразени са парите по САПАРД . 5| 4649 |09.09.2009 Първанов активен за европейските пари . 7| 4621 |06.09.2009 В охридската болница искали пари от пострадалите . 4| 4983 |26.08.2009 Повече пари за пенсии обеща премиерът Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads