Реклама / Ads
23| 6876 |21.07.2019 НОВИНИ

Хакери удариха тайни проекти на руските служби срещу потребители в мрежата

.
Хакери удариха и предоставиха на журналисти архив от сървъра на московската IT-компания „SyTech“ – „тайният доставчик на ФСБ“. Федералната служба за безопасност (ФСБ) е наследник на прословутият КГБ. От осветените документи става ясно че фирмата е изпълнявала минимум 20 IT-поръчки на руските тайни служби. В това число проект за използващите браузъра Tor, който дава възможност да се избегне цензурата в интернет и да се влезе в Dark web (Тъмната мрежа).
 

Хакерската атака е проведена на 13 юли. Предполага се, че това е най-голямото изтичане на информация от руските служби за тяхното нелегално проникване в мрежата и следене на граждани. Хакерите споделили източените данни с групата Digital Revolution, която през 2018 г. пое отговорността за проникването в сървъра на НИИ „Квант“, работеща за ФСБ и вкарана в американския списък за налагане на санкции. Същата „Квант“ е един от възложителите на поръчки на „SyTech“.

Повечето от секретните поръчки идвали от името на военна част №1330. Предполага се, че тава дума за 16-то управление на ФСБ, което се занимава радио-електронно разузнаване.

 

Още през 2012 г. служите разработили план за разкриване на хората, ползващи Tor. В същото време действали и проекти за потребителите на Facebook, MySpace и LinkedIn.

Хакерите са се сдобили и с документи, които доказват, че службите са следили обемни файлове, които потребители в мрежата са обменяли помежду си и в които има лична информация. Досега прокуратурата в Русия не е разследвала тайните поръчки на ФСБ. А има данни, че службите се опитват да намерят слабите места на BitTorrent, Jabber, OpenFT и ED2K в мрежата и да следят там потребителите. Програмирани били словосъчетания, чрез които автоматично да се събира информация за потребители особено от кръгове на интелектуалци и в средите на учени. Проектът на ФСБ бил кръстен „Надежда“.

 

Резкрита е и секретната програма „Данък-3“. Става дума за тайна поръчка на „SyTech“, които да изтриват наличната информация за парите, имотите и задълженията на високопоставени служители в различни ведомства. Предполага се, че това се прави, за да се прикрият данни за управленци на високи позиции, които могат да предизвикат обществено недоволство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4687 |16.07.2019 Големите медии си ”спестиха” упрека на хакерите, че киберсигурността ни е пародийна . 2| 4555 |28.06.2019 Тръмп се закани на Путин с пръст, заради руските хакери на Г-20 . 1| 4395 |17.06.2019 Службите ”удариха” кмета на Костенец, арестуваха го за корупция . 7| 4593 |20.05.2019 Обвинител №1 показва мускули, събра шефове, за да ги пита за тайните пари на властта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads