Реклама / Ads
3| 4321 |05.11.2015 НОВИНИ

Хакерските атаки удариха по фирмите в България

.
Хакерски атаки
Експерти от Съединените щати ще помагат в борбата срещу хакерите, съобщиха за Нова телевизия от ГДБОП. В момента тече разследване, за да се хванат виновните. Това обаче вероятно няма да е лесно, защото набезите срещу сайтовете идват от страни по целия свят - от Виетнам, Румъния, Турция, Украйна, САЩ и Африка.
 
В сайта на ЦИК на изборите са регистрирани над 2 млрд. влизания, заради което той се е сринал. А хакерската атака продължава вече две седмици.

 Сега на прицел е и сайтът на НАП. Росица е сред десетките счетоводители, които в последните дни не могат да си вършат работата заради атакувания сайт на НАП. Основният проблем е с регистрацията на трудовите договори.

 „Ако даден служител започне работа и мине служителят от инспекцията по труда, глобата за това, че не е регистриран трудовият договор към НАП или той не се е подписал, е 15 хиляди лева”, обясни Росица Кусева.

 
Проблемите с хакерските атаки започнаха още миналия петък малко преди изборите. Тогава беше блокиран сайтът на ЦИК, а след него и още много – на МВР, ДАНС, КЕВР и Информационно обслужване. А виновниците още се търсят.

 
„Излезе информация, че атаката от неделя струва между 10 и 12 хиляди долара. Нали разбирате, че всеки, може да е, който може да си го позволи”, коментира Валери Борисов, зам.-министър на информационните технологии.

 Ясен е обаче мотивът. Експертите си обясняват атаката с желанието да се покаже, че електронното гласуване няма бъдеще у нас. Ясен е и принципът на тази хакерска атака.

 „Ако резервирате един хотел напълно, след което никой от резервиралите гости не се яви, а в последствие дойдат на място други хора, които искат да отседнат в същия хотел, реално вие няма да можете да ги обслужите. По същия начин стои въпросът с DDoS атаките”, обясни експертът по информационна сигурност Спас Иванов.

 Тоест стотици хиляди, дори милиони посещения на даден сайт едновременно, неминуемо водят до неговия срив.

 „В момента можете да си купите бот мрежа с около хиляда компютъра за около 25 долара на час”, обяснява Спас Иванов.

 А докато хакерската атака не бъде преодоляна, счетоводителите се връщат в 90-те години, защото се налага да носят на ръка хартиени документи в НАП.  
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 12477 |15.10.2015 Удариха сайта на ТВ7, заглушават Цветан Василев . 11| 4662 |06.10.2015 Руски самолети удариха "Ислямска държава" в Палмира . 6| 5574 |07.09.2015 Дхихадисти удариха сайта на евродепутата А. Джамбазки . 1| 6121 |28.08.2015 Удариха месари, въртели далавери за 1,5 млн.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads