Реклама / Ads
9| 4967 |18.10.2008 НОВИНИ

Ханс- Герт Пьотеринг награди журналисти в Европарламента

.
Председателят на ЕП връчи за първи път Наградата на Европейския парламент за журналистика на представители на гилдията. Победителите са от Дания и Великобритания в категория телевизия, Финландия (интернет), Германия и Австрия (печатни медии) и Румъния (радио).
 


За първи път тази година Европейският парламент връчи своята Награда за журналистика. Тя беше присъдена в четири различни категории: печатни медии, радио, телевизия и интернет. Церемонията се състоя на 17 октомври в пленарната зала на ЕП в Брюксел. Ето и победителите  по категории:
Печатни медии (двама победители):
Kirsten WÖRNLE (GEOWissen, Германия), за материала "Във Вавилон на новото време", посветен на работата на преводачите в Европейския парламент, и
Wolfgang BÖHM (Die Presse, Австрия), за неговия материал "Между Шенген, страха и свободата", разглеждащ разширяването на Шенгенската зона с новите държави-членки.
Интернет
Pete PAKARINEN (Verkkouutiset, Финландия), за неговия онлайн материал "Хиляда долара за опасно морско пътуване - Европа посреща вълна от имиграция", върху нелегалната имиграция в ЕС.
Телевизия (двама победители):
Shirin WHEELER (BBC, Великобритания), за нейното седмично предаване ("The record: Europe"), посветено на Европа и ЕС, и
Lars FELDBALLE PETERSEN (TV2, Дания), за неговия телевизионен репортаж "Битката срещу химикалите" относно влизането в сила на европейската регулация върху химикалите REACH.
Радио
Mircea Radu LIPOVAN и Andreea MANZAT (Радио Iaşi, Румъния), за тяхната радиопрограма, разглеждаща подготовката за и последствията от прилагането в тяхната страна на Общата селскостопанска политика на ЕС.
След церемонията по връчването на наградите Председателят Пьотеринг сподели: "Една от целите на тази награда е да допринесе за по-добрата комуникация между ЕС и европейските граждани". Той добави, че журналистите, отразяващи европейската политика, информират обществото за решенията, които засягат директно техния всекидневен живот. Г-н Пьотеринг подчерта, че ЕС се нуждае от критичния поглед на журналистите и затова за Европейския парламент "свободата на пресата, медийния плурализъм и независимото отразяване са от най-голямо значение". В този контекст председателят на ЕП се позова на журналисти и журналистически организации, които са печелили наградата на ЕП за човешки права - наградата Сахаров. "Европейският парламент ще продължи твърдо да се бори срещу всички форми на репресия и възпрепятстване на работа на журналистите", заяви Ханс- Герт Пьотеринг.
Победителите във всяка категория получиха награда от 5 000 евро (при повече от един победител, наградата се разделя). Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 9477 |07.10.2008 Списък с подслушвани журналисти вече броди из страната . 8| 5278 |01.10.2008 Журналистите в Гърция стачкуват . 58| 6611 |25.09.2008 Журналисти сезират Европа: Посегнаха на инакомислещите и свободното слово . 14| 4728 |21.08.2008 Министерският съвет изхвърли журналистите на улицата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads