Реклама / Ads
1| 7998 |23.06.2009 НОВИНИ

Хаос, военщина и плъхове съсипват районната прокуратура на София

.
Александър Налбантов
Доклад от 140 страници разкрива проблемите в най-голямото звено на държавното обвинение. Главният прокурор Борис Велчев все още не решил какви наказания да наложи на виновните и как да оправи бакиите на настоящия шеф Александър Налбантов
 

Нередности, нарушения на закона, лоша дисциплина и следи от плъхове открили проверяващите в работата на Софийската районна прокуратура (СРП).

Обвинителите в СРП нямат представа по колко дела наблюдават, налагани са изключително леки наказания по дела, следени от ОЛАФ и Европейската комисия, прилагат се евтини трикове за удължаване на сроковете за разследване, липсват дела и веществени доказателства, цифрите в статистиката се разминават, ръководството на СРП не упражнява достатъчен контрол върху работата на обвинителите и на администрацията. Това са само част от изводите в доклада за ревизията на работата на СРП през последните 18 месеца, разкрива "Правен свят".

Проверката започна през март по разпоредба на зам.-главния прокурор Валери Първанов, а в състава на проверяващия екип влизат 9 магистрати.

Още в началото ревизионният екип се е натъкнал на затруднения заради липсата на точна отчетност в дейността на СРП, на пропуски и слабости в дело-водната дейност. Заради това много от изискваните справки, преписки и дела са били предоставени на проверяващите в непълен обем и с голямо закъснение. Шефът на районното обвинение Александър Налбантов се опъвал и е отказвал съдействие на проверяващия екип.

Проверяващите установили, че натоварването на прокурорите не е равномерно. Най-ниска натовареност се констатира на разследващите прокурори, които отгоре на всичко предоставили невярна справка за наблюдаваните от тях досъдебни производства и преписките.
Констатирано било и нарушение на случайния принцип на разпределение на производствата.

Например вместо системата да определя кой от звеното на разследващите прокурори ще поеме нов случай, това го решавал лично Налбантов.

За последната година се оказало, че не са изготвяли обвинителни актове прокурорите Александър Налбантов, Евгени Стоянов, Благовест Байраков, Д. Василева, Ина Джокова и Б.Ангелов.
А в съдебни заседания не са участвали – пак Налбантов, заместниците му Руси Алексиев, Димитър Арабаджиев, Виктор Чаушев, Куман Куманов и Людмила Николова, както и прокурорите Валентин Ортакчиев, Валя Илиева и Мартин Бешков.

Ревизорите са се натъкнали и на друга любопитна подробност, Налбантов си е приписвал "чужди заслуги".

Според данни в Унифицираната информационна система (УИС) районният прокурор на столицата се е произнесъл с отказ да се образува досъдебно производство по три преписки. Но всъщност не той, а негови подчинени са изготвяли и подписвали постановленията.

Пак според УИС Налбантов е наблюдавал 206 преписки и 11 досъдебни производства, но въпросните данни не са се потвърдили при проверката.

Масова практика в СРП било без правно основание да се спират производства, а още същия ден или най-много до два дни да се възобновяват, отново без правно основание. Според проверяващите целта била да се санират сроковете, т.е. да се удължават, без да се иска разрешение от по-горестоящата прокуратура или от главния прокурор.
Изводите на проверяващия екип са, че в СРП има лош микроклимът, текучество на кадри, хаос в цялостната работа, често на прокурори е оказван натиск по отделни преписки, административното ръководство се държало грубо и с обидни реплики към подчинените си, прокурори масово отказвали да изпълняват разпореждания на съда. Пред проверяващите самите районни прокурори определили СРП като „лошо военно поделение”.

Безпорядък царял и при съхраняването на веществените доказателства и архивни дела. Пазели се в мръсно мазе, а в много от кашоните били открити следи от плъхове.

Специалният доклад обхваща 140 страници и е предаден още в края на май на главния прокурор Борис Велчев, но първият обвинител в държавата все още не е готов със становището си, както и какви мерки ще предприеме срещу виновните лица. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4713 |23.06.2009 Лятно поевтинияване на парното между 10 и 20% . 0| 5006 |23.06.2009 Батко пак на съд през септември . 9| 5006 |23.06.2009 Заваляха обещания за нови пътища - цели 1 500 км . 5| 6015 |23.06.2009 Битката за 25 МИР започна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads