Реклама / Ads
8| 4903 |07.07.2020 НОВИНИ

Харалан Александров: Агресията и насилието не са резултат от кризата. Коренът е в семейството

.
Проф. Калин Гайдаров и Харалан Александров
Станахме по-тревожни по време на пандемията. Агресията и насилието обаче не са резултат от тази криза, а са резултат от провал на социализацията. Винаги коренът е в семейството.
 

Това заяви пред бТВ социалният антрополог Харалан Александров, който заедно с криминалният психолог проф. Калин Гайдаров коментираха так се отрази кризата около коронавируса на хората от махалите под карантина. Повод за анализа на ескпертите стана напрежение във видинския ромски квартал "Нов път". Причината - спор между младежи за момиче. Един от тях твърди, че е бил заплашен с оръжие, отвлечен и бит. Две момчета са били задържани за 24 часа. Засега няма обвиняеми, съобщиха от прокуратурата.

 

 „Агресивните млади мъже израстват в семейства с провалени родители или отсъстващи бащи. Там, където авторитетите са провалени и няма удържащата функция на бащата, момчетата подивяват, защото трябва да наложат лидерството си. Децата започват да се насилват. Тръгват да утвърждават лидерството си по най-примитивния начин“, каза още той.

 

По думите му все повече родители живеят разделени и все повече майки си гледат децата сами.

 

„Истината е, че семейството не е в отлична форма. Тогава е важна ролята на социалните работници. Една силно подценена професия и много важна, която се появява там, където природните механизми, а именно семейното възпитание, не са сработили добре“, каза още социалният антрополог.

 

Проф. Калин Гайдаров коментира, че страхът и тревожността са по-високи по време на пандемията и това повишава риска от конфликти.

 

„Когато липсва рамка на контрол, може да се изроди в подобен тип действия“, допълни той.

 

„Освен контрола, трябва да заложим и върху това да се създаде вътрешен психологически момент, през който самите те да осъзнаят смисъла на собственото си поведение като неправомерно и нехуманно и да имат вътрешните възможности да се справят със собствения си проблем“, на мнение е проф. Гайдаров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 66| 7338 |14.06.2020 Харалан Александров: Добрите актьори оцеляват в политиката. Такъв е Борисов . 24| 10645 |13.06.2020 Иван Бакалов: Къде са харалани, харизани, биковци да ни обясняват, че сме късметлии? . 11| 6186 |01.06.2020 Румен Радев: Обездвижването на младите и агресията са основен проблем . 1| 4916 |10.02.2020 Д-р Николай Брънзалов: Агресията излиза извън системата на здравеопазването

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads