Реклама / Ads
2| 4265 |18.02.2019 НОВИНИ

Харалан Александров: Случаят в Кюстендил е характерен за културата на гетото

.
Харалан Александров
Пиян млад човек убива друг пиян млад човек. Очевидно става дума за примитивна форма на конфликт, характерна за културата на гетото. То се характеризира с безнаказаност, масова злоупотреба, отказ от закони и правила. Резерват на това, което беше България преди години. Цялата територия бе завладяна от насилие.
 

В това общество насилието е концентрирано в ромските гета. Престъпността е явление на гетото. Тези хора са израстнали в култура на насилие. Това каза социалният антрополог Харалан Александров по БТВ по повод криминалния инцидент в Кюстендил, при който един мъж беше убит. В студиото се заради спор с другия гост на предаването Цветелин Кънчев. Той обясни, че за насилието са виновни социалните мрежи, където все по-често се пишело за сапун и Хитлер.


Ученият  възрази: „Има убийство, освен виртуалният свят, има и физически. Трябва ли да се интегрират ромите? Трябва ли да ходят на училище или да следват гетото. Политиката на интеграция се случва. Много е лесно  да се хвърлят празни приказки в ефира. Голяма част от средствата за роми, не отиват при тях. Най-наивната мярка е, че тези хора можеш да ги вкараш в казармата и да ги научиш да работят.

 

Цветелин Кънчев призова Каракачанов да каже на кого са дадени  парите за интеграция на ромите. „Защо всички се слагат под общ знаменател? Има гета и гета. В Сандански не можеш да разбереш къде започва ромската махала и къде свършва. В най-бедната част на България има най-образовани цигани. Един възрастен циганин бере душа заради сбиването. Младежите са били надъхани от социалните мрежи. Там се палят фитилите на младежите. Те пият питиенце и нещата стават. Дайте ми три имена на неоплювани национални герои? Циганската тема се използва за отклоняване на вниманието.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4509 |15.02.2019 Бранимир Ботев: Случаят „Гебрев” е сравним с атентата в Сарафово . 2| 3832 |15.01.2019 Близки на битите курсанти: Случаят може да се потули . 2| 4467 |10.01.2019 Доц. Харалан Александров: Който не е протестирал, той не е получил каквото иска . 1| 3884 |02.11.2018 Харалан Александров: Има здрава интуиция, че трябва нещо да се направи, ако видиш дете в риск

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads