Реклама / Ads
4| 5194 |24.08.2012 НОВИНИ

Харчим за първолак поне 250 лв.

.
Колко пари трябва да заделя за първия учебен ден на детето си? Ще ми стигнат ли 200, 300 или 500 лева? Тези въпроси стоят за непросредствено решаване пред родителите на първолаци. Тази година за тях първият учебен звънец ще удари на 17 септември (понеделник).
 

Освен с радостен трепет за малчугани, майки, бащи, баби и дядовци датата определено е свързана и с доста сериозни разходи, пише в. Труд. Какви ще са те зависи от всеки конкретен случай. На първо място от доходите и разбиранията за “света и живота” на родителите, но също така и от изискванията на самото училище.

 

Средната цена за изпращане на първолак е около 250 лева, установи проверка на “Труд”. В сумата влизат най-необходимите качествени пособия и нови дрешки.


Към тази сума на някои места се добавят още 80-100 лева за задължителни униформи. Срещу тези пари в столичното 12-о училище на ул. “Иван Асен II” първолаците например ще получат ризка, елече без ръкави, суичър и пола за момичетата или панталон за момчетата. Родителите могат да поръчат и резервни ризи или панталони срещу доплащане.

Дори и училището, в което сте избрали да учи детето ви, да няма изисквания за официално облекло, то разходът за дрехи в никакъв случай няма да бъде по-нисък. Така или иначе традицията повелява малчуганите да са спретнати в чисто нови ризки, панталонки и обувки, прекрачвайки прага на школото. Самата сума, разбира се, е различна. Зависи дали ще купите дрехи от борсите, или от марков магазин. 


Най-скъпото от задължителните атрибути за първолаците е раничката. Минимумът при нея е някъде от порядъка на 15-20 лева. Качеството в този случай обаче е доста спорно.

 

За достатъчно качествена, функционална и красива с актуални герои от анимациите на “Дисни” цената гони 100 лева. Те са с голям джоб за учебници и тетрадки, затварящ се с капак, преден джоб за несесер и по-дребни училищни принадлежности с цип, с допълнителна възможност за разширяване на раницата. Освен това имат твърдо дъно, регулируеми подплатени презрамки и ергономичен гръб. Средният клас ранички е между 60 и 85 лева. Най-важното при тях е да не се тъпчат, категорични са учителите. Раницата трябва да тежи до 10 на сто от килограмите на детето - или ако то е 25 кг, раничката трябва да е до 2,5 кг.

В нея освен тетрадки, химикалки и острилки (виж стр. 2) обаче трябва да влязат и тренировъчен екип и маратонки за часовете по спорт. Този разход също лесно поглъща още 100 лева. Немаркови спортни обувки от Китай могат да се намерят и за 20 лева, но ако държите на фирмени, трябва да заделите поне 50-60 лева.

 

Като цяло промоциите за първолаците тази година вече стартираха. Големите търговски вериги като “Кауфланд” и “Била” предлагат доста сериозен избор от школски пособия, помагала и раници за малчуганите. При това на изгодни цени.


За първи път тази година има специални оферти, свързани с първия учебен ден, и в магазините за мебели. За ново обзавеждане в детската стая обаче и 1000 лева може да се окажат малко (виж вдясно). Това обаче е по желание за всяко семейство и не влиза в задължителния списък за първия учебен ден. Според училищните психолозите обаче малкият ученик задължително трябва да има обособен кът, в който да си учи уроците.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 105| 6680 |20.08.2012 МВР-синдикат: Вдигнете полицейските заплати поне с 25% . 20| 6421 |04.08.2012 БДЖ със срок до понеделник, синдикатите плашат с протести . 8| 6774 |27.07.2012 Цв. Цветанов: Имало е поне 15 осигурени сигнала за тероризъм . 18| 6080 |07.07.2012 Започва дълбаенето за български газ, ще имаме поне за 30 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads