Реклама / Ads
110| 15266 |14.08.2012 НОВИНИ

Хърсев и Каролев: Ако искаш немски доходи, работи като германец!

.
Емил Хърсев и Владимир Каролев
Нямало убийствен скок на цените, но ще има нов скок на тока. Цената на зърнените храни скачала, защото все повече китайци и индийци започвали да ядат освен ориз и зърнени храни, което щяло да стане и с месото.
 

Всяко зло за добро; след 3 месеца ще има рязко намаляване на износа на Китай, което ще даде възможност за производители в страни като България, каза по БТВ финансистът Емил Хърсев в коментар на скока на цените. Ще наблюдаваме постоянно поскъпване на цените на основните стоки, обясни той.

Убийствени скокове на цените имаше през 1996-97 година, а в последните три години има около 25% увеличение на доходите, добави икономистът Владимир Каролев. През последната година единствено през юли има някакъв ръст на инфлацията, а това "гигантско увеличение" е над 2%. Това е заради цените на тока и горивата, обясни той. Няколко поредни правителства правят огромната грешка да защитават социално слабите. Защо трябваше за тока да се чака от 2008 до 2012 г., попита той и каза, че очаква ново увеличение на цената на тока, защото не била отразена компонентата за зелена енергия.

Търсенето и предлагането определя цените, обобщиха те и посочиха, че зърнените храни скачат, защото все повече китайци и индийци започват да ядат освен ориз и зърнени храни. Това щяло да стане и с месото.

Сбъркани са и субсидиите - там, където сме най-конкурентноспособни, субсидиите са най-големи. За малини в Дания получавали 6 евро на кг, в България - нула, каза Каролев и препоръча да се изравнят субсидиите с тези в ЕС, което щяло да дръпне земеделието.

Средният доход на българите ще стане 60% от този в ЕС, каза Хърсев и обясни, че разликите са в покупателната способност. Нека всички,  които искат да получават немски доходи, да идат да поработят в немска фабрика, посъветва Каролев. Ако искаш да живееш по-добре, работи по-качествено, продължи той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 104| 8684 |10.07.2012 Вл. Каролев: Добре е Иван Костов да си мълчи за цената на тока . 208| 18206 |12.06.2012 В. Велева: Павлов искаше да прави Донев премиер . 16| 5431 |16.11.2011 Е. Хърсев: Дянков правилно се адаптира към най-лошия сценарий . 32| 5480 |26.10.2011 Вл. Каролев: А честни ли бяха изборите?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads