Реклама / Ads
9| 5162 |21.04.2015 НОВИНИ

Хърсев: Прелетна птица за шеф на БНБ категорично НЕ!

.
Емил Хърсев
НСИ трябваше да обяви и нетният дълг, заяви по БТВ финансистът Емил Хърсев по повод драстично увеличения дълг на страната ни. Дефицитите са предвидени да пълнят дупката в бюджета, вероятно една част ще отива за социални разходи.
 
Съобщението не е толкова за дълга, колкото за дефицита, каза колегата му Любомир Дацов. Правителството обяви 3,7% от БВП, но днес НСИ прави оценка за 2,8%, това обяснява причината, каза той. Истинският проблем е, че от 2009 г. насам и в последните три години ще продължаваме да имаме дефицит и дълг. Когато е малък дългът, защо да не харчите повече, но лошото е, ако почнат да ни отказват заеми. С темповете, с които продължаваме, след 5-6 г. може да минем в друга зона на несигулност, макар и да сме далеч от Гърция, каза още Дацов.

Чакаме всички обрата, каза Хърсев. Президентът Обама обяви, че в САЩ той е настъпил, в Европа две седмици по-късно също беше обявено това. Можем да считаме, че в следващите 5 години и ние ще правим преоценка. Процесите ще се развият глобално, а обръщане на тенденцията в Европа ще я обърне и при нас, прогнозира той.

За някои сектори, които очаквахме да пострадат, очевидно удържаха, като ВПК, каза Хърсев. Според него сюжетът КТБ няма да приключи още дълго време. Икономическият ефект обаче вече е консумиран, слава богу, отчете той.

По повод кандидатите за шеф на БНБ Дацов каза, че личните качества трябва да се разделят от професионалните. Да не бъркаме Централната банка и МФ, препоръча той.

Хубаво е да се познава системата. Централният проблем на БНБ са надзорът и регулациите, затова трябва да я оглавят хора от самата система. Не трябва в никакъв случай да се допуска прелетна птица, коментира Хърсев идеята на Г. Кадиев да викаме човек от чужбина. Това е национален въпрос, подчерта той.

Колкото пъти някой е казал, че БНБ е последната работеща институция в държавата, толкова пъти са започвали кризи, посочи Дацов. Според него БНБ е нормална европейска институция.

За драстичното падане на лихвите по депозитите Хърсев каза, че банковата система е под стрес; кредитирането намаляло, нямало търсене на кредити и банкерите били по-предпазливи. А спестителите увеличавали спестяванията си.

Лихвите ни са по-високи десет пъти от някои в Европа, каза Хърсев и посочи някои банки в Австрия и Германия, където били с отрицателен знак.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4351 |02.04.2015 Хърсев: Прелетна птица за шеф на БНБ не ни трябва . 10| 4608 |10.02.2015 Хърсев: Не е престъпление да държиш парите си в HSBC . 6| 4336 |13.01.2015 Хърсев: 1 млн. души са заети в индустрията на тероризма . 5| 4238 |03.12.2014 Разбиха колата на пловдивския адвокат, подхвърлиха му умряла птица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads