Реклама / Ads
6| 5081 |20.12.2013 НОВИНИ

Хасан Адемов отчете: 13,8 % от БВП отива за социални политики

.
В края на годината се навършват 6 месеца от началото на мандата ни. Това ни кара да направим равносметка на завареното, постигнатото и предстоящото. В началото на мандата заварихме дефицита. С помощта на Министерството на финансите успяхме да задоволим част от потребностите на хората в най-тежко положение. Това са майките с деца, лицата, имащи нужда от помощ за отопление, семействата на първокласници. Това каза министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов на пресконференция за постигнатото за шест месеца управление.
 

"На следващо място с актуализацията на бюджета Министерство на труда получи 40 милиона лева за попълване на дефицитите за реализиране на отделни дефицити. Дефицитът, който заварихме беше 16 милиона. Оттам дойдоха и проблемите ни", коментира министърът. "За 2014 година за социално подпомагане заделяме 13,8% от брутния вътрешен продукт отива за социални политики. Увеличението е с 350 милиона. Увеличени са средствата за поти всички политики. С увеличените пари за следващата година Министерски съвет няма за цел да купува политическа подкрепа", припомни той.

"Средствата, които заделяме на практика отменят ледниковия период, който заварихме. Ние направихме първите стъпки за размразяване на социалните плащания. Опитваме се да размразим социалните плащания, защото колкото и да се увеличават парите това не може да бъде залог за купуване на политическа подкрепа. Защото каквито и да са средствата не можем да задоволим всички искания. Няма сектор, който да не очаква от Министерство на труда и социалната политика подкрепа. Очакванията са много завишени към нас", каза социалният министър. "В социалното осигуряване е необходима политическа воля за постигане на мерките. Компромиси не могат винаги да се правят. Трябва да предложим един сериозен механизъм, който да бъде подкрепен от всички за увеличаването на възрастта за пенсиониране. На този етап това не може да се случи, заради тежката криза и демографския срив, който наблюдаваме. Трябва да положим максимални усилия да спрем демографския срив. На този етап предприемаме мерки, но те не дават резултат", добави Хасан Адемов. Пазара на труда. Тук си поставяме цел да увеличим броя на работещите на 75% и да намалим с 260 000 броя на хората, които не работят. "ОП "Развитие на човешките ресурси" беше предизвикателство за нас. Трябва да усвоим 500 милиона до края на годината, иначе ще ги загубим. Аз благодаря за съдействието тук на Министерство на образованието. Благодарение на нашите действия България няма да загуби нито едно евро по тази програма", изтъкна министър Адемов.

"Вече изплащаме пенсионерите с най-ниски пенсии. В условията на криза успяхме да подпомогнем само най-бедните. От началото на следващата година увеличаваме минималната работна заплата. По отношение на демографската политика е изключително сериозна. Разработваме проект за провеждане на мащабно обучение", коментира социалният министър. Той добави, че всички системи на социално подпомагане трябва да бъдат преориентирани така, че да са съобразени с демографската политика. "Политиката за равните възможности също е разширила обхвата на дейността си, чрез покриване на разходи за лечение, неотложни нужди, обществени трапезарии, помощи за отопление, ваучери за храна и декодери и т.н. Хората, които са на месечни социални помощи и са в трудоспособна възраст ще бъдат предложени мерки за ограмотяване на хората и насърчаването им за търсене на работа", заяви още министър Адемов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 85| 12472 |17.12.2013 Станишев се отчете: Въпреки натиска, приехме 20 закона . 17| 5813 |17.12.2013 Хасан Адемов: Безработицата през 2014 ще е под 13% . 13| 5118 |14.12.2013 Адемов: При ръст на икономиката може да вдигнем пенсионната вноска . 19| 5025 |04.12.2013 Адемов: Единен минимум в ЕС? Не може да стане!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads