Реклама / Ads
0| 4606 |13.07.2015 НОВИНИ

Хасърджиев: Мистериозната смърт на бебета е показателна за здравната и съдебната ни системи

.
д-р Станимир Хасърджиев
Случаите на мистериозна смърт на бебета в България са показателни, че здравната и правосъдната системи са най-нереформирани, заяви по БТВ д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.
 

Вече има и втори случай не неустановена смърт на бебе в Бургас. Вече две години майката, Нина Мандраджиева, се бори да разбере истината за бебето си. Този, както и първият подобен случай, са свързани с един и същи неонатолог, а прокуратурата мълчи. Общото е също, че е трудно да се намери вещо лице – лекар, което да помогне в разследването.

 

„Лекарите се притесняват да пишат експертизи срещу свои колеги. Това е проблем да тръгнат делата срещу лекарски грешки”, коментира още Хасърджиев. Според него в конкретния случай грандиозен проблем е, че от родителите не е поискано информирано съгласие за интубация на детето и не им е предадена медицинската документация. Освен това болницата е взела 1815 лв. по клинична пътека за дете, което е живяло 4 часа, а парите се полагат за дете, което е живяло от 3 до 5 дни.

 

Хасърджиев смята, че докато няма отнети лицензи на болници за такива нарушения, подобни абсурди ще съществуват. Той напомни, че неговата организация отдавна настоява да се разреши международни експерти да са вещи лица по такива дела, сега законът го забранява. Настояват и за нов закон за защита на пациентите.

Адвокатът на Нина Мандраджиева – Пламен Димитров, смята, че прокуратурата нарочно забулва досъдебното производство. Той се оплака, че прокуратурата не му забранява да говори публично по този казус, а в същото време дава информация на лекарка и тя я изнася в медиите.

 

Той е поискал делото да бъде преместено от Бургас в София, но Апелативната прокуратура в Бургас е отказала с мотива, че срокът на разследването е удължен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4668 |12.07.2015 Спряха разследването за смъртта на миньорите в „Ораново” . 0| 6868 |09.07.2015 Шампион по културизъм, убил жена си, иска смъртна присъда . 0| 4428 |08.07.2015 Удар в дърво причини смъртта на шофьор . 0| 5155 |21.06.2015 Секторът енергетика е смъртоносно болен, казаха работодатели

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads