Реклама / Ads
7| 6707 |26.07.2020 НОВИНИ

Хасковски занаятчии излизат на протест против действията на кмета от ГЕРБ

.
Източник: Haskovo.info
За утре е планиран големият мирен граждански протест на занаятчии от Хасково против действията на кмета на града. Като първи стъпка майсторите на занаяти от Хасково искат възстановяване първоначално на създадения базар състоящ се от 18 дървени къщички на площад Общински.
 

Те предупреждават кмета, че ако не бъде изпълнено тяхното искане ще преминат към безсрочен мирен протест, а след това и към гражданско неподчинение, информира Фрог нюз комендантът на протеста Добромира Тодорова.

 

 

Вижте цялата протеста нота, която ни изпратиха от Хасково:


"До
Кмета на община Хасково
Дата 21.07.2020г.

ПРОТЕСТНА НОТА

Уважаеми Г-н Дечев,
Ние майсторите - занаятчии от гр. Хасково, настояваме пред Вас, незабавно да възстановите първоначално създадения базар състоящ се от 18 дървени къщички на площад Общински.
Преди годините на занаятчиите в Хасково, не се гледаше с необходимото внимание и респект. Необходими бяха много усилия, настояване, спорове и борби от наша страна, за да се преборим да бъде създаден базара от дървени къщички. Вложихме ентусиазъм, който упорито, крачка по крачка, превърна нашия базар на занаятите в посещавано място, както от жителите на Хасково, така и от туристи от страната и чужбина.
През лятото на 2019г. започна унищожаването на базара - бяха премахнати - 8 дървени къщички, а тази година вие довършихте започнатото и премахнахте още 7 от тях.
Недопустимо е още в първите месеци от стъпването Ви в длъжност, като кмет на град Хасково, преди да сте изградили нещо в града, да започнете да рушите вече изграденото. Дървените къщички са доход на 18 семейства от града ни. При това семейства представени от майстори-занаятчии, изработващи стоки и сувенири с таланта и ръцете си.
Целия ни град е напълнен с китайски стоки и ментета. Ние занаятчиите произвеждаме български изделия, ръчна изработка. В една нормална държава би следвало, да сме поощрявани и подкрепяни. В нито един момент през изминалите месеци, не сме поискали финансова помощ, защото сме наясно, че има по-нуждаещи се сектори. Ние просто поискахме от Вас възможност да работим на мястото изградено за нас. Но, Вие ни накарахте да се чувстваме виновни, че искаме това и че сме пречка.

След изявленията Ви, че ще премахнете изцяло базара от площад Общински, ние занаятчиите няколко пъти направихме опит да разговаряме с Вас, молихме Ви, обяснявахме Ви, увещавахме Ви. На молбите ни отвръщахте, че къщичките не Ви харесват и че не им е мястото там. Необяснимо становище от Ваша страна, на фона на това, че къщичките са там от доста години и до сега не са пречили.
На обясненията Ви, че освен, че не Ви харесва базара има и оплакващи се от него, ние отговаряме със следното:
1. И на нас не ни харесват репресивните Ви действия /между впрочем присъщи на партията която Ви номинира/ , действия започнали още на Коледния базар. Вие си позволихте да се подигравате, със всички нас, като твърдяхте колко е грозно пред къщичките и шатрите, как хора от малцинствените групи били продавали на базара стоки с неясен произход и т.н. Посредством служба КОРЗ непрекъснато извършвахте натиск, относно представянето на стоките ни на базара. Считаме, че това е избирателно. Г-н Дечев, когато имате изисквания за ред, моля прилагайте ги към всички. /например: кв. Орфей – пред магазините - стоки по земята, бул.Освобождение – стоки по тротоарите, зеленчуков пазар – стоки по земята и извън обектите, улицата срещу зеленчуков пазар – стоки по тротоарите, кв. Република – дори с думи не може да се обясни, също бул. Раковси и бул. България, ако прибавим денонощните изпражнения на разхождащи се кучета в парка пред общината /могат да се изброят още доста места, но като за сравнение тези са достатъчни/.
2. И на нас не ни харесва в сградата на общината, да е разположено под наем кафе Хасково, което е запушило наполовина една от главните пешеходни улици Сан Стефано, извеждаща туристите на града до „Слънчевият часовник“.
3. И на нас не ни харесва в будка срещу общината да се продават цигари, а нашите къщички които са до същата тази будка, да бъдат непрестанна пречка.
4. И на нас не ни харесва тротоарите пред общината да бъдат заети от грозни маси, върху които се ядат пици за левче.
5. И на нас не ни харесва в стъклени постройки /визирам заведение Deliciozo/ на площад „Свобода“ да се ядат салати и да се пият ракии.
6. И на нас не ни харесва улица Велико Търново идваща от „Часовниковата кула“ към площад „Свобода“ да е запушена от стъклени постройки /визирам заведение „Плаза“/ където се ядат салати и се пият ракии.
7. И на нас не ни харесва и улица „Варна“ да е запушена от не малко количество маси на които по цял ден се ядат пици за левче.
8. И на нас не ни харесва че до една от забележителностите на град Хасково – „Старата часовниковата кула“, на ул.Отец Паисий да се ядат хесбургери.
9. И на нас не ни харесва на площад Общински точно да трите останали дървени къщички да се продава сладолед във будка, която не е никак естетично изглеждаща.
10. И на нас не ни харесва че на „Еньов ден“ точно след падането на забраните заради „Корона вирус“, вие организирахте базар, на който поканихте занаятчии от цяла България, но нито един от Хасково. Как мислите се почувствахме ние? Ще Ви кажем – като сирачета…
11. И на нас не ни харесва че, точно на 8-ми март, когато всички ние включително и хасковските цветари от пазара, подготвяме страхотно украсени букети и вази с цветя, Вие подбивате пазара ни с подпомагането на мегаполис от София – Homemax, позициониран точно до нас.
12. И на нас не ни харесва че, във всеки парк в града, вместо да се създава култура, се строят заведения за бира и пържени картофи.
13. И на нас не ни харесва че, местата за поставяне на рекламни плакати и афиши пред общината и къщичките не са почиствани повече от година.
14. Особено не ни харесва, че при изброените по-горе 13 точки, вашия проблем сме ние занаятчиите.
Само че, ние тези наши не харесвания, никога не сме ги заявявали публично. Защото сме толерантни. Защото отлично знаем в какви времена на непрекъснати финансови кризи живеем. Защото сме солидарни със всички хора, които се трудят и опитват да спечелят насъщния на семействата си.
На намеренията Ви да поставяте на организирани от Вас базари – временни шатри вместо дървените къщички, твърдо завяваме, че не сме склонни да се съгласим. Нашата стока е ръчна изработка и е чувствителна на слънце, вятър и дъжд. Освен това, някои от къщичките се наемат постоянно от наши майстори и няма как целогодишно стоката им да стои отвън под шатри.
Г-н Дечев, искаме да Ви напомним, че вие сте избран с помощта на гражданите на гр. Хасково за кмет на града. Нека Ви напомним също, че ролята Ви е не Вие да харесвате вече изграденото, а да се грижите за процъфтяването на града и за благоденствието на гражданите му. Вие сте назначен от нас, плаща Ви се с парите на гражданите и Ваше задължение е да извършвате дейности в наша полза, а не в наш ущърб. Суверена е вашият работодател. Така че, вършете си работата…
Предстои може би най-тежката година за всички Българи. Икономисти, социолози и политици, всеки ден ни уверяват, че кризата ще е нечувана за нашето поколение. Дори не искаме да повярваме, че е възможно да унищожите изграден и разработен базар на занаятите, точно в тази толкова трудна година. Ами ако не е само тази година, ако кризата ескалира…и продължи по-дълго?

И така, по същината: Къщичките бяха премахнати пред очите ни, точно за три дни. Днес при депозирането на тази протестна нота, датата е 21.07.2020г. Уведомлението което подадохме е за безсрочен мирен протест стартиращ на 27.07.2020г. Скицата за поставянето не е променяна. Следователно разполагате не със три, а със шест дни, за да възстановите базара който унищожихте. Уверяваме Ви, че искането ни за възстановяването на базара е задължително за изпълнение от Ваша страна, в противен случай, ще предприемем следните действия в следния порядък:
Първа фаза: Безсрочен мирен протест, придружен от: Разпращане на протестната нота до: Председателя на НС, МС, Президент, Министър председател, Централа на ПП ГЕРБ, Мин. на културата, до централите на всички ПП, до Национална занаятчийска камара, Комисия по културата и медиите в НС, на всички медии – регионални и национални, до интернет платформите ползващи се в България, на всички граждани преминаващи през мирния протест на площад Общински и т.н. Ежедневно излъчване на живо по фейсбук ставащото на протеста. Подписка на място до самия протест, за преминаващите граждани. Интервюта по медии, където можем и когато можем.
Втора фаза: При липса на успех в първа фаза, следва безсрочен мирен протест – шествие. Шествие по пиковите точки на града, на което при необходимост ще поканим наши клиенти, приятели и хора които ни подкрепят, за да покажем още веднъж на града, изделията които произвеждаме.
Трета фаза: При липса на успех в първа и втора фаза, следва стачка – гражданско неподчинение. Блокиране на важни кръстовища и блокиране на общината. Разбира се, без насилие и със подкрепата на адвокат.
Четвърта фаза: Категорично заявяваме, че всичко по-горе посочено, по никакъв начин не е партийно зависимо или политически подбудено. Но, ако се наложи и нещата стигнат до четвърта стъпка, ще бъдем принудени да се обърнем към опозиционни партии и движения, неправителствени и граждански организации, както и различни гилдии свързани с културата от цялата страна и ще насрочим протест за Вашата ОСТАВКА.
Разчитаме само да Ви подсетим, че ние сме хора на изкуството, с добро въображение. Гарантираме Ви, че протеста ни ще е красив, забавен, артистичен и интригуващ за преминаващите.
Гражданите ще се насладят на страхотни демонстрации и по най-вълнуващия начин, ще разберат нашата правота в исканията ни.
В последствие се надяваме да Ви е лесно да опровергаете слуховете, че заради украинска фирма, с франчайз - DM ще унищожите базара.
Скоро започна мандата Ви, след това обаче се появи пандемията. Гражданите слушахме мълчаливо заповеди и инструкции, за да опазим града от трагедия. Мерките вече отпаднаха, хората започнаха да се усмихват и да се завръщат към нормалния си живот. Всички ние Ви дадохме шанс и преди кризата и сега. Моля, не си играйте с търпението ни!

P.S.
Уважаеми Г-н Дечев,

Не къщичките пречат на града ни. Само преди година, този град кипеше от мероприятия и туристи, хотелите и заведенията бяха пълни. Търговците бяха доволни. Този наш роден град - почистете го, измийте го, почитайте и поддържайте направеното от предшествениците ви, макар и политически ваши врагове. Направеното не бива да се отрича. Съдействайте на всички читалища и състави за създаване на събития и фестивали за самодейци и професионалисти. Подпомагайте и развивайте културата, изкуствата и занаятите. Не рекламирайте себе си, а рекламирайте града си. Събитията водят туристи, те пълнят театрите, музеите, хотелите, заведенията, базарите и магазините. Един град не може да оцелее само от обществени поръчки. Те помагат само на фирмите монополисти и гиганти около Вас. Имате уникален шанс да управлявате град в центъра на България, богат на история и уникални забележителности, близо до две граници и населен с мирни и усмихнати хора. Моля Ви, върнете туризма и задвижете икономиката за да просперира града ни. За това Ви избрахме.


С пожелание за бързо разрешаване на настоящия проблем.

С Уважение!

От майсторите-занаятчии"

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 8618 |18.07.2020 Адвокати излизат на национален протест. Искат нов Висш адвокатски съвет . 18| 9339 |07.07.2020 Д-р Първанова: Започнаха да излизат мръсните тайни за коронавируса . 19| 5563 |04.07.2020 Полицаите излизат утре на протест . 3| 5501 |16.06.2020 Свободните артисти излизат на протест пред Министерството на културата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads