Реклама / Ads
2| 5036 |18.11.2008 НОВИНИ

Хилъри Клинтън - новият държавен секретар на САЩ?

.
След като не беше сглобена конфигурацията: Обама-президент, Клинтън -вице; а още по-малко обратната, сега за бившата първа дама се оглежда достатъчно сериозна длъжност в новата администрация.
 

 

Хилари Клинтън възнамерява да приеме поста държавен секретар, предложен й от новоизбрания американски президент Барак Обама, който протяга ръка на бившите си съперници, за да изгради администрация на широка коалиция, твърди британският вестник "Гардиън". Откакто бе избрана за сенатор от Ню Йорк, Клинтън се специализира във външната политика и отбраната и е много подходяща да замени Кондълиза Райс като основен глас на американската външна политика, добавя БТА.

Хилари Клинтън беше първа дама на САЩ през периода 1993—2001 година, но тази роля очевидно не й беше достатъчна и тя направи опит да спечели вътрешната надпревара при демократите, изправяйки се срещу Барак Обама. В началото кампанията й беше толкова стремителна, че прогнозите сглобяваха картината Х. Клинтън - президент, Барак Обама - вице. Сега, когато финалът на кампанията е минало, а Клинтън няма да е вицепрезидент, за напористата дама се търси достатъчно висок, солиден и респектиращ пост. Съветниците на Обама вече проучват фондацията на бившия президент Бил Клинтън, която разпределя милиони долари помощи на развитието в Африка, за да се уверят, че няма конфликт на интереси. Известно е, че благотворителната фондация, основана от съпруга на сенатор Клинтън, която се финансира от различни източници, е получавала и помощи от чуждестранни държавни глави. clinton-hillary.jpg

Държавният секретар на САЩ (United States Secretary of State) всъщност е онзи възлов член на правителството, който оглавява Държавния департамент на САЩ  и отговаря за оперативното ръководство и провеждането на външната политика на САЩ. Еквивалентът на длъжността в другите държави обикновено е министърът на външните работи. Длъжността е създадена още през 1781 г. 

Междувременно стана ясно, че всеки, който се опита да продава безплатните билети за церемонията по встъпването в длъжност на Барак Обама, която се очаква да привлече рекордна публика, ще бъде заплашен от 100 000 долара глоба или една година затвор, ако сенатор Даян Файнстийн постигне своето. Демократката от щата Калифорния вчера внесе законопроект, забраняващ продажбата на билетите за церемонията на 20 януари и се надява той да бъде приет от Конгреса още тази седмица.

Около 240 000 билета за церемонията пред Капитолия ще бъдат предоставени за безплатно разпространяване чрез канцелариите на сенаторите и конгресмените. Те ще бъдат пуснати най-рано в последната седмица преди церемонията и получателите трябва лично да си ги вземат от кабинетите в Конгреса. "Встъпването в длъжност на президента е един от най-важните ритуали на нашата демокрация. Шансът да станеш свидетел на това събитие не може да се купува и продава като билет за футболен мач”, твърди сенатор Файнстийн. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4532 |04.11.2008 Новият зам.- кмет обещава проверки в транспорта на София . 4| 4959 |10.09.2008 Две страни имал новият политически сезон . 0| 4883 |21.06.2008 “Лов на пирани” е най-новият спорт у нас с награда риболовен билет . 4| 4470 |04.06.2008 Б. Обама - президент, Х. Клинтън - вице?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads