Реклама / Ads
0| 4154 |17.10.2016 НОВИНИ

Хиляди бежанци от Мосул очаква Турция

.
Мосул
Турция се подготвя да посрещне стотици хиляди бежанци от иракския град Мосул, където започна настъпление за прогонване на ”Ислямска държава”. Според ООН, ако сраженията подгонят цивилното население, поне 100 000 души ще се преместят в Сирия и Турция, а близо 1 милион ще избягат от района в други части на Ирак.
 
"Ако операцията се проведе правилно, няма да има бежанска вълна към Турция. Но ако нещо се обърка в Мосул, стотици хиляди изтормозени хора в жалко състояние ще метнат бежанските торби на гърба си и ще поемат към единственото място, където могат да отидат – Турция", заяви вицепремиерът Нуман Куртулмуш на пресконференция в Анкара.

Подкрепяни от предвожданата от САЩ коалиция части на иракската армия започнаха офанзивата в понеделник с намерение да прогонят "Ислямска държава" от последната ѝ голяма крепост в Ирак.

Но Турция, както и други държави, предупреждават, че ако шиитски милиции бъдат допуснати да нахлуят в населеният предимно с араби сунити град, това може да предизвика клане и масово бягство на 1.5 милиона жители.

Анкара обаче не изчаква пасивно и според очевидци в гарнизоните по границата с Ирак в района на Силопи има разположени танкове, бронирани машини и камиони с муниции. Куртулмуш потвърди, че близо 3000 иракски бойци, обучени от турски инструктори във военния лагер в Башика в Северен Ирак, ще участват в настъплението срещу втория по големина иракски град. В офанзивата се очаква включването на около 30 000 иракски войници, кюрдски отряди за самоотбрана пешмерга и сунитски племенни милиции.

ООН призова за поне 61 милиона долара нови дарения, с които да се закупят подходящи палатки, печки и вещи, нужни през зимата, за очакваните нови бежанци и за прогонените вътре в Ирак и Сирия.

Екипи на Международния Червен кръст са край Мосул в опит да помогнат на 270 000 души с храна и спешна помощ. "Подготвяме се в Сирия за приемането на до 90 000 иракски бежанци", се казва в съобщение в "Туитър" на Комисариата за бежанците. По официални данни в момента в Сирия има близо 26 000 иракчани бежанци.

Няма безопасни пътища за бягство от Мосул и хората може да се окажат под кръстосан огън, използвани като жив щит или да попаднат на минни полета или заредени с експлозиви автомобили и предмети.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3799 |17.10.2016 Турция не пуска Мосул . 0| 4006 |16.10.2016 Хиляди протестираха в Париж срещу еднополовите бракове . 0| 3870 |16.10.2016 20 хиляди са работещите с тежки увреждания у нас . 1| 3907 |16.10.2016 Антониу Гутериш се обяви за разпределяне на бежанци по целия свят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads