Реклама / Ads
14| 5947 |08.06.2019 НОВИНИ

Хиляди журналисти: Голунов разкрива корупцията, затова го арестуваха

.
Иван Голунов
Над три хиляди руски журналисти се подписаха по настояване техният колега Иван Голунов да бъде освободен от ареста. Разследващият журналист бе задържан вчера и пребит в полицията, защото у него били намерени наркотици.
 

В подписката се казва, че всички данни сочат, че акцията на Цветния булевард в Москва е била постановка-капан, за да бъде компрометиран и отстранен Голунов. Като мотив за това са посочени неговите разкрития за корупция в средите на прокуратурата, политиката и спецслужбите.

 

В подкрепа на Голунов се изказват много преподаватели и студенти от факултета по журналистика на Московския държавен университет, както и много журналисти и медии от чужбина. Според шефа на бюрото на The Economist в Москва Ной Снайдер смята, че е извършен бутален акт срещу свободното слово.

Същото мнение вече изразиха Татяна Фелгенхауър от „Ехото на Москва“, главният редактор на RTVi Катерина Котрикадзе и др.

 

Вчера от полицията публикуваха девет снимки от дома на Голунов като доказателство, че е свързан с търговията с наркотици. Оказа се, че само една от тях е наистина от неговия апартамент, а другите са неизвестно откъде. По-късно разследващите бяха принудени да признаят, че е станала грешка.

 

Това предизвика гневна реакция в журналистическата общност не само в Русия, но и в Европа и по света. Руските власти и в частност прокуратурата бяха обвинени в репресивни действия срещу хора, които критикуват модела на управление и участници в него.

 

Иван Голунов е част от екипа на сайта „Медуза“, който публикува разследвания и разкрития за корупция и престъпления, извършвани от висши държавни служители, магистрати и политици. Главният редактор на изданието Иван Колпаков разкри, че през последните месеци Голунов е получавал заплахи и предупреждения, че ще му се случи нещо лошо. Затова ареста буди много съмнения, че е саморазправа с неудобен журналист.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4612 |04.06.2019 Хиляди чехи искат оставката на премиера Бабиш заради злоупотреба с евросредства . 0| 4094 |02.06.2019 В деня на Ботев хиляди българи отново изкачиха Околчица . 14| 5472 |27.05.2019 Борисов към журналисти: Ако ви отговоря за изборите няма да покажете мостовете и естакадите . 20| 4988 |23.05.2019 ”Алфа Рисърч”: Ще гласуват около 2 млн. и 100 хиляди души

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads