Реклама / Ads
68| 7909 |13.03.2011 НОВИНИ

Хиляди на протест; наливат бензин за 14 стотинки

.
Отново прозвуча познатото "Всеки ден ще е така до победата". Имаше и нови лозунги в рими. С надути клаксони и силен шум автопротестни шествия срещу цените на горивата плъзнаха из градовете на България.
 

Участниците в протеста в София се движат с надути клаксони по централния столичен булевард „Тодор Александров”. Движението по булеварда е блокирано. Колоната се движи в посока Народното събрание. Има полиция, която охранява мирния протест. Организаторите се заканиха за следващи протести, ако исканията им за по-ниски цени на горивата не бъдат изпълнени.

Трите лъча на протестиращите в Благоевград  се събраха на паркинга пред ЮЗУ "Неофит Рилски". След това с надути клаксони и под полицейски екскорт тръгнаха да обикалят областния град. За кратко бяха блокирани няколко бензиностанции. "Ние сме на работа, протестиращите ни са клиенти всеки ден, няма проблем, че днес зареждат за по 50 стотинки или лев, имаше случай, в който напълнихме гориво за 14 стотинки", каза служителка на бензиностанция.

Хиляди жители на Бургас излязоха на автопротеста срещу цените на горивата. След събирането си на паркинг до хипермаркет, те се разделиха на групи, за да обиколят шест бензиностанции. Шофьорите от мирния протест натискат клаксоните си. Има засилено полицейско присъствие в града. Патрулна коли има и до всяка бензиностанция. Цената на масовия бензин А95 днес е 2.45 лв., а на дизелът - 2.56 лв. Протестът на самата бензиностанция беше с надуване на клаксоните. Шофьорите зареждаха максимум до лев, даваха жълти стотинки и изискваха фактури за това.

Над 2000 автомобила и мотори блокираха достъпа до големи бензиностанции в Пловдив. Повечето от протестиращите се отказаха от идеята да зареждат гориво на символични цени и вместо това затвориха достъпа до големи бензиностанции в града. Други зареждаха срещу жълти стотични и бавеха достъпа до колонките, миейки стъклата си. Моторните превозни средства се движат из целия град с надути клаксони, с включени аварийни светлини, а по стъклата на автомобилите са разлепени лозунги „Протестираме срещу високите цени”. По улиците ги подкрепят и пешеходци, някои от които носят и развети знамена. Протестиращите са подкрепени от рокерските мотоклубове в Пловдив.

Протестите срещу увеличението в цените на горивата изкара хиляди търновци и колите им в града. Шофьорите преминават периодично по главните улици във Велико Търново в колони с постоянно натиснати клаксони.

Жителите на Русе с близо 150 автомобила също протестираха срещу скъпите горива. Сборният пункт бе паркинг на един от големите хипермаркети. От там автомобилите тръгнаха по маршрут, уточнен с общинската управа и полицията, и ще обиколят 4 - 5 бензиностанции на най-големите вериги.

Над 500 души се събраха на сборения пункт в Пазарджик. На автопазара в областния град има и тежкотоварни камиони, които обаче няма да тръгнат с колоната, тъй като нямат разрешение за това.

Стотици протестират и в Шумен. Над 200 автомобила потеглиха от Томбул джамия. През следващите няколко часа шествието ще обикаля града.

Всички протестиращи настояват за по-ниски цени на горивата и за намаляване на акциза на горивата и намаляване на ДДС върху горивата от 20 % на 12%, за да може да падне цената на бензина под 2 лв. Следващият протест ще се премести в София, върху жълтите павета, казаха организаторите.

Няколко хиляди души протестираха пред Министерския съвет срещу ценовия шок от последните седмици. Те поискаха оставка на това правителство и съставяне на експертно правителство с ясна програма. По-късно голяма част от участниците в митинга се присъединиха към протеста срещу цените на горивата пред Народното събрание.

ВМРО-Българско национално движение организира митинга, който беше подкрепен от редица граждански организации. Протестиращите обвиниха управляващите в бездействие.

Най-често срещаните възгласи бяха "оставка" и "мафия", "геноцид". Митингът прие искания, които през следващата седмица ще бъдат внесени в Министерския съвет. Основните от тях са насочени срещу поредната заявка от електроразпределителните дружества за увеличение на цената на тока и към разваляне на концесията на "Софийска вода".

Протестиращите настояха и за спешна работа по въпросите на демографското развитие.

Пред множеството Красимир Каракачанов заяви, че виновна за ценовия шок е неумелата политика на правителството, която не успява и не иска да се пребори с монополистите, картелните споразумения и спекулата. Каракачанов каза, че ако управляващите не започнат последователна работа, този протест ще бъде последван от нови, които ще пометат властниците.

Участниците в протеста издигнаха плакати с текстове: "Борисов, по-трезво! България изчезва!", "Борисов, стресни се! За работа хвани се!", "Стига пропаганда! Вий сте просто банда!", "Стига геноцид!", "Цените се качват, вие падате!", "ДКЕВР лъже!" и др.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 77| 17002 |01.03.2011 Рекордни цени на бензина и дизела, бием Европа! . 2| 4947 |03.02.2011 Преброилите се он-лайн минаха 720 хиляди . 2| 5004 |23.01.2011 Телефонни измамници откраднали 40 хиляди лева . 7| 5491 |19.01.2011 Шат на 428 бензиностанции главата!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads