Реклама / Ads
25| 9452 |15.12.2015 НОВИНИ

Хиляди протестираха в София срещу промените в Конституцията

.
Пореден протест срещу промените в Конституцията събра стотици хора пред Съдебната палата. Събралите се недоволни хора тръгнаха на шествие към Народното събрание. Там около 19.30 часа към протестиращите за първи път се присъединиха и природозащитници, които настояват за горска и съдебна реформа.
 
Стотици се събраха, за да изразят недоволството си пред Съдебната палата, като те смятат, че тази вечер е последният им шанс да се чуе гласът им, тъй като в сряда в пленарна зала е третото четене на конституционните поправки.

Тази вечер се произнасят речи, а освен това има и музикално оформление. Звучаха творбите на Йохан Себастиан Бах, като според организаторите идеята е "Темида да си отвори очите".

Протестът тръгна към Народното събрание и нарастна като лавина. Към него се присъединиха природозащитници, които пък настояват за опазване на горите, а също така не одобряват приетите конституционни промени. Присъединиха се и обикновени граждани.

Демонстранти блокираха за кратко кръстовището на булевардите „Патриарх Евтимий” и „Васил Левски”, което доведе до словесни престрелки между протестиращи и шофьори.

След това недоволните преминаха по улица „Георги Стойков Раковски” и се насочиха към площада пред Народното събрание.

Природозащитниците и тези, които искат нова съдебна реформа, се обединиха около лозунга, че България се нуждае от държавност, защото от липсата на държавност страдат и обществото, и природата.

Така двата протеста са обединиха в една обща демонстрация срещу мафията и корупцията в държавата.

Шествието трябваше да продължи към Орлов мост, но се сблъска с полицейския кордон на турската делегация и се разпръсна. Част от протестиращите по малките улички около Ректората се отправиха към Орлов мост. Там те блокираха движението за около половин час. Малко след 21:00 часа протестиращите снеха блокадата и се разотидоха.

Демонстрациите започнаха, след като в сряда миналата седмица парламентът не подкрепи една от спорните поправки в Конституцията, предложена от Реформаторския блок и правосъдния министър Христо Иванов.

След това Иванов подаде оставката си от трибуната на парламента с аргумента, че не среща политическа подкрепа, за да проведе готвената дълго време съдебна реформа. Именно тези промени станаха причина ДСБ да оттегли подкрепата си за кабинета и да мине в опозиция.


Вчера временната комисия по въпроса в парламента прие на трето четене поправките във Върховния закон за съдебната реформа, като между второ и трето четене не се правят промени по същество, а само редакционно-технически поправки.Без промени депутати гласуваха текстовете, довели до оставката на Иванов

В сряда е третото четене на промените в зала.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6069 |14.12.2015 Камион уби жена в София . 3| 5283 |11.12.2015 Двама ограбиха 17 бона от бус край София . 1| 4601 |11.12.2015 Плевнелиев: Със София Тех Парк България е по пътя на иновациите . 0| 4680 |10.12.2015 С 2 лв. пада цената на регистрационните табели в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads