Реклама / Ads
5| 5680 |04.10.2010 НОВИНИ

Хирург оперирал призраци

.
Смаяни жители на град Омуртаг научили при разпити в полицията, че... са били "оперирани" и са "лежали" в местната болница.
 

Хирургическа помощ "по документи" е сред многобройните нарушения, разследвани от прокуратурата и от финансови ревизори, пише Труд. Над 400 пациенти са сред свидетелите. Проверяващите допускат, че към половин милион лева са източени от здравната каса, докато шеф на болницата е бил хирургът д-р Мехмед Ахмедов. Самият той категорично отхвърля обвиненията.  Eдин по един следователи издирват и разпитват над 400 пациенти: лежали ли са в болницата в гр. Омуртаг, оперирани ли са и колко пъти. В мащабно разследване за източването на над половин милион лева от здравната каса докторите пък всеки ден давали обяснения за заведената техника - къде се намира, виждали ли са апаратите, описани в документите. Вещи лица проучват дали цените на ремонтите и техниката са реални, разказаха стресирани лекари.

Следствието е срещу неизвестен извършител, но се проверява периодът, в който болницата е управлявана от д-р Мехмед Ахмедов - 2006-2009 г. Под лупа минават негови операции и прегледи - дали не е присвоявал пари с неверни документи. Самият д-р Ахмедов категорично отхвърля обвиненията и твърди, че го преследват заради дребни грешки и може би по политически причини. Тезата му е, че винаги е гледал интересите на болницата. Но в постановлението за образуване на досъдебно производство прокурор Нели Владимирова от Омуртаг е отбелязала, че: "Д-р Ахмедов едновременно е изпълнителен директор, член на съвета на директорите на дружеството и е получавал неправомерно суми от медицински център в размер на 63 973 лв. Тези граждански договори са сключени в противоречие със Закона за лечебните заведения, Търговския закон, устава на дружеството, договора за възлагане на управлението... В качеството си на изпълнителен директор той е и изпълнител на платени медицински услуги. В резултат от незаконосъобразното му участие в хирургични интервенции неоснователно са изтеглени суми от бюджета на РЗОК в размер на 458 967 лв."

Повече от година в болницата тече и финансова ревизия. "Труд" научи, че тя е под личния, почти всекидневен надзор на шефа на Агенцията за държавна финансова инспекция Теменужка Петкова. Официална информация засега няма, но според наши източници ревизорите били смаяни, че е възможно да има толкова много нарушения. "Където пипнеш, и има проблем. Щетите сигурно ще отидат към половин милион", коментирали те пред лекари. "Недоумявам как е възможно подобно нещо. Синът ми Симеон, който е на 14 години, също беше извикан в полицията да го питат лежал ли е в хирургия преди 4 г. и опериран ли е. Детето въобще не е и влизало в това отделение, а било отчетено, че е оперирано. Дори не знам от какво е писано, че е било болно", потресен разказа бившият шеф на болницата Стелиян Григоров, който я управлява през 1998-2004 г. Той чул и за други случаи, в които по документи хора са били в болница, и то на няколко пъти, и са оперирани, а те не знаели и научавали "диагнозите" си при разпитите в полицията.

"В града се говори, че в един и същи ден докторът писал, че оправи операция, преглеждал в кабинета си, пуснал командировъчно, че е в София, а накрая представил и документ за даден обяд. Наистина не знам как да коментирам подобно нещо. Как може човек да попълни такива документи", чуди се д-р Григоров. Сегашният шеф на болницата д-р Боян Филев категорично отказва да говори пред репортери за проверките. Само отбелязва, че болницата работи в ужасни условия, защото продължителната ревизия изнервяла всички. "Безобразията са огромни - каза пред "Труд" лекар, настоял да запази анонимност. - Ахмедов като не успя да пробие като кандидат-кмет от ДПС през 2003 г., ни го натресоха за шеф. Вярно, че накрая пак от ДПС го махнаха. По негово време реално всеки от нас заработваше по 3000 лева, а получавахме едва по 350 лв. и докторите започнаха да бягат..." Той допълва, че са правели ремонти, които били отчитани за много пари, а стрували в пъти по-малко.

"Сигурно сме болницата с най-скъпите тоалетни и санитарни възли - твърдят бивши колеги на д-р Ахмедов. - Едната е излизала по 10-12 хиляди лв. В същото време той довършваше заведението на вече построената бензиностанция, в която е съдружник. Сигурно част от материалите са отивали там." А турски котли за парното били купени за 100 000 лева, въпреки че на нашия пазар има далеч по-евтини, смятат лекарите. "Първо сложихме котлите за 100 000 лв., а на другата година ги ремонтирахме за още толкова", спомнят си те. Според тях имало далавера и при купуването на линейка и служебен автомобил, в който трябвало да се вози целият борд. "Линейката е такава, че носилката трудно влиза вътре, но затова пък Ахмедов си купил от същата автокъща кола и за себе си. Вероятно е получил отстъпка заради големите поръчки. Говори се, че даже подаръкът за сватбата на кмета Неждет Шабан бил платен с пари от болницата", допълват картината запознати с историите медици.

Според мълвата в града със заработеното докторът довършил бензиностанцията, купил апартамент на дъщеря си във Варна, направил си фитнес у дома, демонстрирал лукс. Болницата в Омуртаг беше най-проверявана и с най-големи глоби. Доколкото си спомням, едната година платиха санкции от 40 000 лв. - заяви тогавашният директор на районната здравноосигурителна каса в Търговище Емил Стоянов. - По отношение на договорите с болницата няма как да има проблеми, защото документите се проверяват от работни групи. 5-6 експерти дават становище и едва тогава се сключват договори. Цялата ни дейност пък подлежи на контрол от националната каса, а тя не е установявала в този период нарушения." Според Стоянов няма проблем директорът да прави операции, освен ако това не е изрично забранено в договора му за управление.

"Шокирани сме от досегашните събрани материали по делото, че от една толкова малка болница могат да се източат толкова пари, и то по този безочлив начин
- каза за "Труд" прокурор Нели Владимирова. - Ще поискаме от главния прокурор удължаване на срока на работа поради огромния обем материали. Не сме подвели под отговорност д-р Ахмедов, защото доказателствата все още се събират. Изясняваме съпричасността и на други лекари и отговорни лица от болницата към случилото се и ще преценим кого да подведем под отговорност." (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5046 |04.10.2010 Смятат колко струва трупът на пътя . 20| 5455 |03.10.2010 Станишев съчини виц за Борисов . 17| 17683 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди! . 12| 7663 |06.11.2010 Задържаха бандит при обир на банка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads