Реклама / Ads
31| 14870 |18.10.2019 ГЛАСЪТ

Хитлерюгенд на стадиона са част от нещо много зловещо; има проблем с обкръжението на Борисов

.
В началото е изглеждало безобидно...
Вече е традиция, когато МВР и прокуртурата искат да прикрият някакъв скандал, да имитират дейност и да се оправдават с какво ли не. Такъв пореден случай е зловещият маскарад по време на мача България – Англия. За футболната немощ на нашите национали вече се казаха много неща.
 

Някои от тях се извиниха плахо пред камерите след края на двубоя, но и досега никой не е поел вина. Единствен старши треньорът Красимир Балъков реагира адекватно, като призна, че случилото се е отвратително и удря по цяла България. Христо Стоичков и Любослав Пенев също не скриха дълбокото си разочарование от грозната случка.

 

Последва оставка на Боби Михайлов но тя не бе съзнателна, а бе поискана от премиера Бойко Борисов. Оттук насетне ще чакаме процедурата.

 

Неносенето на отговорност е българска черта, да не се заблуждаваме. Затова не спират защитните речи от типа: Какво толкова е станало, в други страни също има ултраси и проблем с расизма. Има, разбира се, но в тези държави срещу явлението се води непримирима борба, прилагат се превантивни мерки, органите на реда и прокуратурата действат решително и налагат закона. В България има закон за футболното хулиганство, разпоредби и прочие документи. Спортното министерство и БФС ни проглушиха ушите колко мерки са набелязани, какви планове са приети, но очевидно става дума за формализъм, защото положението на този най-популярен спорт е трагично. Трибуните са празни, а сцените с насилие станаха традиция.

Само преди месец глобиха ФК „Левски“ за вандалското трошене на седалки на стадион „Славия“. Но ултрасите, които извършиха това безобразие са безнаказани и до днес.

 

Това е само един пример, а те са много.

 

Ето съвсем “топла“ история от Италия. На 8 август страшилището на италианските стадиони и тартор на ултрасите на „Лацио“ Фабрицио Пискители бе разстрелян на улицата посред бял ден. Пискители, който бе сочен за футболен хулиган №1 на Италия и известен с прякора си Диаболик, е бил причакан в засада в краен квартал на Рим и застрелян от упор.

Пискители е бил обект на разследване за търговия с наркотици от прокуратурата и е предстоял арест. Предполага се, че е гръмнат от конкуренти в наркобизнеса.

Ултрасите на Лацио често са обвинявани в антисемитизъм при отношенията си с враждуващите фенове, както и с разпъването на фашистки знамена. Стигна се до крайности, като ултрасите забраниха жени да стъпват на стадионите и ги наказваха като ги остригваха…

Сред приятелите на Фабрицио Пискители са и български ултраси от фен групировката „София Запад“, подкрепяща „Левски“.







Това пишат италианските медии. В Италия обаче обществото отдавна е заклеймило крайните екстремистки прояви. Над 4000 от най-изявените хулигани са с ограничен достъп до стадионите, а други над 350 са в затворите с различни присъди. По подобен начин се действа и в Германия, Холандия, Великобритания, Швеция и др.

 

У нас правозащитните органи нито веднъж не са разкрили връзки между ултрасите и наркоразпространението, например. Нито говорят за политическия „чадър“ опънат над определени агитки. Не се дискутира и корупцията във футбола, която несъмнено шета там…

 

Виждаме сламката в чуждото око, но не виждаме гредата в своето.

 

На всички вече е ясно, че скандалът на националния стадион в мача с Англия е бил предварително подготвен и старателно изпълнен. „Сивите кардинали“ във футбола и техният задкулисен тартор, моментално засипаха медийното пространство с версията, че ако има организиран метеж на стадиона, то той е за да бъде свален Боби Михайлов. Това е опит да се насочи вниманието към опонентите на Михайлов, които го критикуват отдавна. Аргументът: като не можем да го свалим на конгрес, да направим това на стадиона. елементарно и невярно. Но зловещо. Защото зад тази лъжа прозира желание да се заблуди цяла България и в същото време да бъдат ударени неудобните.


.
Фенове от София запад на стадиона на "Лацио" в Италия.

 

Истината и целите са други.

Кратката версия е: да се предизвика хаос в управлението на футбола, оттам и на страната.

 

Разширеният вариант:

 

1.    Да се опетни името на България пред света, като се внуши, че у нас се вихрят ксенофобски и расистки настроения. (Само ден след събитията на стадиона, в студиото на „Референдум“ в БНТ кандидат-кмет от т.н. „патриоти“ с огромна гордост обеща да разруши циганските гета в София и да забрани гей-парада. Това са му приоритетите.)

2.    Да бъде наказана страната ни от международни институции за прояви на расизъм и изключена от турнири и първенства, което би предизвикало огромно недоволство в сред гражданите.

3.    Да се покаже, че властта не може да се справи с хулиганските прояви. (присъствали на мача разказаха, че полицаи спокойно са наблюдавали изцепките на агитката с черните качулки и чак, когато мачът бе спрян за втори път един от униформените е дал знак на ултрасите, че е време да си тръгнат. И те го направиха почти под строй, което не се е случвало друг път…)

4.    Цяла седмица след това продължават яловите „усилия“ на МВР и прокуратурата да открият лицата, които са крещели обиди и показвали нацисткия поздрав. (Български и чуждестранни медии многократно публикуваха репортажи и снимки, на които се виждат ясно лицата на някои от участниците в агитката.)

5.    Правителството да бъде разклатено от този скандал, да инкасира остри критики от чужбина и в крайна сметка това да доведе до неговата оставка.

6.    Последна, но главна цел. За нея се работи упорито от известно време, като за прикритие се използват медийните атаки и „разкрития“ на пеевските медии, че някакви кръгове готвели преврат на Борисов. Обвързват тази версия с протестите срещу назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, тръбейки в същото време всякакви обвинения срещу съда и председателя на ВКС Лозан Панов. В мащабния комплот са включени дори представители на ВСС, коалиционни партньори на кабинета, кадри от социологическите, медийните и анализаторските среди. В реализацията на този план футболните ултраси са само „уличен инструмент“ за натиск. Истинските удари по кабинета се нанасят от задкулисието, като се прикрива истинската роля на кръга #Кой.

 

Скандалът в БНР също е част от този план. Показателно бе раздразнението на депутата от ДПС Йордан Цонев, известен още и като Данчо Ментата, който предупреди от трибуната на НС, да не се замесва движението в заплахите, отправяни по телефона към генералния директор на радиото по повод искането на няКой си да бъде свалена от ефир Силвия Великова. (Гузен негонен бяга.) Самата Великова бе подложена на медиен терор от същите издания, които пласират в пространството лъжите за метежници срещу властта от средите на тези, които са срещу мафиотския модел #Кой и вездесъщата корупция.







Вътрешният министър, който уж е лоялен на Борисов и кабинета, дни наред имитира активност с привикване на на ултраси в районното. Трудно било, видите ли, да се открият главните виновници, защото били от провинцията. Това обяснение не е просто глупаво – нагло е.

 

По-сложна е ситуацията около прокуратурата. Там явно е приета тактиката „тупане на топката“. Целта е да се ориентират Гешев и Цацаров накъде ще наклонят везните във войната, която Пеевски е обявил на Борисов. Да, такава има, въпреки, че никой не говори открито за нея. Прокурорите ще трябва да се съобразят и с указанията, които са им дадени по време на „тайното“ посещение в САЩ. Самият факт, че се опитаха да скрият това пътуване, подсказва, че то не е било за да ги почерпят с бонбони, нито за да дадат подкрепа за Гешев. Няма да кажат, но не е трудно да се досетим за темите, разисквани отвъд океана.

 

Всичко това показва, че премиерът Борисов има тежък проблем с обкръжението край него. Този проблем се проектира и върху страната и се превръща в заплаха за националната сигурност. 

 

Не е странно, че заговорът лъсна през футбола. В него е вкарана политика и други интереси от доста време. Оставките на Михайлов и Фурнаджиев са нищо, ако се запази моделът. Време е за тотална промяна. Всяко прикриване на задкулисието е възможност да се насажда нацистка идеология. Това вече се прави открито и изолацията ни в международен план ще се задълбочава. Превръщаме се в ненадежден партньор и чуждите инвестиции не само ще ни заобикалят, но и тези, които вече са дошли, ще се изнесат. До това води подценяването и прикриването на проблемите.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 17607 |31.07.2019 Дуетът Петров&Пик - нещо наистина гнило . 40| 21279 |03.06.2019 Затворете ”онова нещо” от ГЕРБ в оловен ковчег! . 23| 36449 |27.06.2018 Зад „гръцкия остров“ на Борисов се спотайва нещо, от което го е страх . 20| 26406 |16.09.2017 Чайка и Цацаров - любов и още нещо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads