Реклама / Ads
5| 4414 |18.09.2014 НОВИНИ

Хюман Райтс Уоч: В България бият бежанците

.
Миналия месец българската гранична полиция е принуждавала сирийци, търсещи убежище, да се върнат в Турция. Някои от тях дори са били бити, съобщи организацията „Хюман Райтс Уоч", позовавайки се на разкази на пострадали.
 

Организацията е документирала три отделни случая на масови връщания на хора от България към Турция, включващи най-малко 43-ма души, всички те сирийци. Тези инциденти са съпоставими с документираните от „Хюман Райтс Уоч" в доклад от м. април 2014 г. случаи на малтретирани от страна на българските власти и върнати към Турция мигранти и търсещи убежище.

 

Изследователката за Източна Европа и Балканите към „Хюман Райтс Уоч Лидия Гол коментира, че да се бият хора, които може би търсят убежище и после да бъдат принуждавани да се връщат обратно през границата, е крайно нередно и незаконно. „Европейският съюз би трябвало да притисне София да държи своите граници отворени за сирийци и други търсещи убежище хора и да сложи край на тези насилнически практики", категорична е тя.

 

„Хюман Райтс Уоч" и преди е документирала връщане и грубо отношение към търсещи убежище хора, бежанци и мигранти в България, в това число бежанци и търсещи убежище от Сирия. В априлския доклад организацията е констатирала 44 инцидента, включващи най-малко 519 души, при които българската гранична полиция е арестувала и връщала масово в Турция търсещи убежище, бежанци и мигранти. Някои от тези случаи са включвали прекомерна употреба на сила от страна на българската гранична полиция, в това число бой и употреба на огнестрелно оръжие.

 

Българското правителство отрича истинността на документираните доклади за отпращане и други злоупотреби. Министерството на вътрешните работи е оставило без реакция искането на „Хюман Райтс Уоч" за коментар относно въпросните отпращания и побои от 30 август, уточняват от организацията.

 

„България очевидно смята, че сега, когато центърът на внимание се е преместил някъде другаде, може да й се размине фактът, че бие хора, търсещи убежище и ги изблъсква обратно през границата, вместо да ги защитава и да им даде шанс да си намерят убежище", твърди Гол. Тя смята, че Европейската комисия трябва да разследва тези нарушения на законодателството на ЕС и да заеме твърда позиция по въпроса.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 88| 9708 |17.09.2014 Проф. Цветков пред Фрог: Путин може да превземе България . 12| 4560 |17.09.2014 РЗС: "България без цензура" се карат за пари! . 22| 4822 |16.09.2014 Цветанов: Стабилна България минава през стабилни институции . 3| 7030 |16.09.2014 Дъжд дави половин България. Още ще вали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads