Реклама / Ads
1| 6808 |21.03.2018 НОВИНИ

Ходорковски: Нищо не може да ме спаси, ако Путин поиска да умра

.
Михаил Ходорковски
Живеещият в Лондон руски олигарх Михаил Ходорковски каза, че е решил да не наема лична охрана въпреки нарастващата тревога сред руснаците в чужбина след отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, съобщава британският в. ”Гардиън”.
 
Ходорковски смята, че ако руският президент Владимир Путин иска той да умре, "никакви мерки за сигурност не могат да предотвратят това".

Според живеещия в изгнание олигарх отравянето на Скрипал е ясен пример за наказание от страна на службите за сигурност срещу един дезертьор. По думите му то не представлява особена заплаха за политическите и икономическите изгнаници във Великобритания. Ходорковски е убеден, че смъртта на бившия висш служител на руската авиокомпания "Аерофлот" Николай Глушков не е свързана с отравянето на Скрипал.

"През съветската епоха нямаше много дезертьори от службите за сигурност, после броят им започна да се увеличава, а сега те започват да убиват тези дезертьори. Това се смята за много ясно послание: че не можеш да избягаш от специалните служби", каза олигархът на брифинг в централата на основаната от него организация "Отворена Русия" в Лондон.

"Аз съм добре известен противник на Путин и той изпитва силна ненавист към мен, но с мен случаят е различен", заяви той.

Ходорковски е бил информиран "полуофициално", че е бил включен в предишен списък с набелязани мишени, в който е фигурирал и убитият през 2015 г. опозиционен лидер Борис Немцов.

"Бях много по-разтревожен, когато беше убит Немцов, но имаше голям скандал за това и списъкът е анулиран", каза той.

Олигархът изрази безпокойство, че британските политици не разглеждат отравянето на Скрипал като престъпно деяние на близкото обкръжение на Путин, а го смятат за действие, одобрено от руското правителство.

"Руското правителство не е замесено в това. Правителството се състои от служители, които вършат обичайната служебна дейност, и единственото нещо, в което можете да ги обвините, е, че от време на време вземат подкупи", каза Ходорковски.

"Има обаче ясно разграничение между правителството и обкръжението на Путин. Всичко това е дело на обкръжението на Путин", заяви той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6222 |20.03.2018 Вътрешният министър не може да изпълни заповедта на Борисов за полицай на всяка дупка . 1| 6002 |20.03.2018 Радев: Израел може да инвестира в ИТ сектора у нас . 1| 5922 |18.03.2018 Жельо Бойчев: ”Инерком” може да прехвърли собствеността си на когото иска . 3| 5843 |17.03.2018 Шефът на русенската болница: На този етап корупцията не може да бъде победена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads