Реклама / Ads
26| 6192 |13.03.2012 НОВИНИ

Холандският посланик: България да разсее съмненията ни!

.
Карел ван Кестерен
Холандското вето не било провокирано само от една партия, а целият политически сектор в страната имал съмнения за това, че България ще успее да пази добре външната граница на ЕС, съобщи посланик Карел ван Кестерен.
 

Въпреки коментарите, че мониторинговият доклад на Европейската комисия от февруари е един от най-лошите за България, според холандския премиер Марк Руте той е "малко или много положителен". Това означава, че София трябва да получи само още един положителен доклад, за да може правителството в Хага да промени решението си за членството в Шенген, заяви посланикът на Кралство Нидерландия в София Карел ван Кестерен, съобщава Дневник.

По време на първата си среща с медии от месеци Ван Кестерен заяви, че всички отговорни страни в България трябва да положат усилия за положителен летен доклад по механизма за сътрудничество и проверка. Такъв би дал основания на Холандия да промени настоящата си позиция и да позволи отварянето на въздушните и морските граници на България.

Посланикът обясни, че холандското вето не е провокирано само от една партия, а целият политически сектор в страната има съмнения за това, че България ще успее да пази добре външната граница на Европейския съюз. По думите му такива съмнения има и в други държави членки, което се доказва от това, че България и Румъния ще се присъединят поетапно, но "може би Холандия е по-стриктна и директна" и затова единствена се противопоставя на шенгенското разширяване.

Тези съмнения могат да бъдат разсеяни, ако България покаже, че отговаря на стандартите и се справя успешно с реформите в съдебната система и с борбата срещу корупцията. Правителството в Хага например ще наблюдава дали са въведени подобрения в закона за отнемане на незаконно придобито имущество, а след това дали този закон се прилага, както и осигурена ли е прозрачност при избора на кадри във Висшия съдебен съвет.

"Искаме да сме сигурни, че в България и Румъния няма да се повторят негативните примери като в Италия и Гърция, където Шенген не функционира добре", обясни Ван Кестерен. Той допълни, че поддържа контакт с българското правителство и дори вчера е разговарял с министъра на правосъдието Диана Ковачева за новия закон за конфискациите.

За антиимигрантския сайт на крайнодясната Партия на свободата на Геерт Вилдерс холандският дипломат повтори позицията на правителството, че това не е национална инициатива, а сайт на партия. Той цитира декларация на холандското правителство, в която се подчертава, че граждани от Централна и Източна Европа допринасят с милиарди евро за холандската икономика и по тази причина то, макар и инициативата да не е правителствена, съжалява, че сайтът е обидил имигрантите от тази част на Европа.

Посланик Ван Кестерен каза, че личната му интерпретация на случая е, че "г-н Вилдерс подхвърля такива безумни позиции всеки ден и ако премиерът Руте реагира на всяка тях, това само ще налива вода в мелницата на Вилдерс".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 5433 |13.03.2012 Росен Плевнелиев: България вече е в избори . 92| 6991 |09.03.2012 Борисов в НС: Да ни благодарите! Запазихме стабилността в България! . 35| 6502 |07.03.2012 Путин влизал в ролята на "твърдия играч" в отношенията с България . 45| 9955 |03.03.2012 Н. Сюлейманооглу: Нямаше да избягам от България, ако не бяха ми сменили името!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads