Реклама / Ads
21| 5631 |11.03.2011 НОВИНИ

СУ не е за хора, които искат да играят в "Стани богат"

.
Проф.Иван Илчев
Софийският университет ще опита да задържи качеството на преподаването, въпреки уравновиловката, наложена от закони, наредби и финансиране. Това заяви ректорът на най-стария ВУЗ у нас проф. Иван Илчев, който днес откри дните на кандидат-студента.
 

Пред бъдещите студенти професорът подчерта, че Алма Матер запазва позицията си на най-добър и най-желан българския университет и го даде за пример при усвояването на еврофондовете.

Илчев заяви, че бюджетът на СУ е бюджет на мизерията и на оцеляването. По думите му той е като миналогодишния, но през 2010 година Алма Матер е оцеляла с помощта на спестяванията.

Ректорът цитира образователния министър Сергей Игнатов, който на заседание на МС заявил, че тръстината под кожата е свършила и университетите са на умиране.

Проф. Илчев беше категоричен, че СУ няма да вдига семестриалните такси, като причината за това не е само ограничението от закона, но и това, че не е социално оправдан.

Той коментира и че платеният прием е бил изкривен от депутатите от ГЕРБ и е бил превърнат в „едно смехотворно творение", от което всички университети са се отказали.

Пред кандидат-студенти и представители на факултетите в университета Илчев посочи, че тези, които искат да учат там са готови да премерят силите си, но не в обезсмислената от демографския срив и нарояването на университети кандидатстудентска надпревара, а в това след нея.

В Софийския университет държим да се учи, категоричен беше професорът и изрази надежда, че целта на студентите не е да участват в „Стани богат" със зазубрени знания, а да бутат България напред.

По думите му в момента СУ има 99 специалности, а догодина се очаква да бъде открита юбилейната 100-на. Той заяви, че университетът осъществява над една трета от студентската мобилност в страната и посочи, че наказал нейния ръководител, защото от 870 хиляди евро не е успял да усвои 1,23 евро. По думите му постижението на СУ е безпрецедентно у нас, където се усвояват около 1/5 от еврофондовете.

Проф. Илчев посочи, че за тази година са заделени 900 хиляди евро за изпращане на студенти в чужбина.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5299 |27.02.2011 В. Димитров: Имаше партии призраци, които бяха разчистени . 8| 7078 |26.02.2011 Сл. Велков: Тези, които ще яхнат коня в Либия още не са се появили . 57| 5597 |20.02.2011 Р. Плевнелиев: Врагове са всички, които са в мътната вода . 43| 5256 |13.02.2011 Цв. Цветанов: Които искат оставката ми, искат да се дестабилизира страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads