Реклама / Ads
5| 7557 |14.07.2009 НОВИНИ

Хора на Станишев замитат далавери в„Марица Изток”

.
БСП и правителството на Сергей Станишев прави последни усилия да замете следите от безпрецедентни злоупотреби и престъпления в мини „Марица Изток”, извършени от екипа на последния изпълнителен директор на фирмата Иван Марков. За това алармираха източници от Министерството на икономиката и енергетиката.
 

Според тях кръгове близки до премиера и червената партия са мобилизирали целия си властови ресурс за да се забави изборът на нов изпълнителен директор на дружеството. Целта е да се прикрият неефективни сделки и плащания, правени през годините. Източници на Frognews.bg от Стара Загора твърдят, че в последните 24 часа в администрацията на „Марица Изток”, се извършват безпрецедентни престъпления. Трескаво се окомплектовали фиктивни фактури за кухи плащания, договори и други оправдателни документи. Нагласените сметки били за десетки милиони левове.

Драмата в дружеството започна преди няколко месеца, след като по искане на ГЕРБ, изпълнителният директор на Български енергиен холдинг (БЕХ) заедно с агенти на ДАНС предприеха съвместна проверка в структурите на компанията. По неофициална информация в дружеството се е мултиплицирала престъпната схема, като прилаганата в софийската „Топлофикация”, а на старо-загорския вариант вече казвали „Вальо Топлото 2”. Хора от мините смятат, че нарушенията са толкова сериозни, че държавното обвинение ще поеме случая съвсем скоро.

Въпреки разкритията БСП и енергийното лоби на червените не се поколебаха да осигурят имунитет на протежето си Иван Марков. Провалилият се директор бе издигнат от Станишев за изборите не само като мажоритарен кандидат на БСП в Стара Загора, а зае и четвърто място в пропорционалната листа на столетницата. Но вотът на хората в района ясно показа, че участниците в съсипването и ограбването на местната икономика нямат място в новия парламент.

Днес се очаква бордът на директорите на мини „Марица Изток” отново да се опита да се събере, за да избере нов изпълнителен директор на дружеството. Опасенията обаче са, че екипът на Петър Димитров, станал вече известен като Мистър Гаф, и икономическият съветник на премиера, Ивайло Данаилов, който е внедрен в директорския борд на мините ще се опитат отново да торпилират избора, за да довършат прикриването на престъпните схеми във фирмата.

. В старо-загорския регион се твърди, че управлението на мините ще бъде поето от Тодор Тодоров. Информацията бе потвърдена по-късно от ръководството на БЕХ.

За Тодоров е известно, че е близък до ГЕРБ заради професионалните си качества и 15-годишния си опит в бранша.
Наши източници твърдят, че енергийните експерти на ГЕРБ настояват той да поеме поста до часове. Аргументите им са, да се прекрати източването на фирмата и да се преустанови фабрикуването на фалшиви документи. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4789 |14.07.2009 Правителството на Станишев подаде оставка . 19| 6677 |13.07.2009 Т. Дончева: Бранят Станишев в кръгова отбрана . 2| 5069 |13.07.2009 Станишев подписва "Набуко" . 21| 4617 |10.07.2009 Станишев получи пълна подкрепа от БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads