Реклама / Ads
10| 5116 |04.04.2011 НОВИНИ

Хората в Пиринско скочиха срещу екоесперти от ЕК

.
Жжва верига образуваха жители на Банско и други селища в Пирин срещу микробуса на еколози и експерти от Европейската комисия, пристигнали в планинските градчета по сигнали на родни природозащитници.
 

Жителите на общините Банско, Разлог и Добринище участваха в протестен митинг – шествие „Хората преди всичко, стига вече екотероризъм“, съобщи БГНЕС. Мирният митинг бе в отговор на опитите на еколози да повлияят на решението на експерти от Главна дирекция „Околна среда“ в Експертната комисия към ЕС. Приподозащитниците недоволстват срещу намерението осемкратно да се увеличат площта на ски пистите и четирикратно лифтовете, срещу развитието на 2 нови ски курорта над Разлог и Добринище и двойното разширение на ски курорта над Банско.

Митингът се проведе на метри след бариерата на Национален парк „Пирин“ над Банско. Присъстваха кметовете на Добринище Никола Сакарев, на Банско Александър Краваров и заместниците на община Разлог Венцислав Гърменов и Иван Гюров. Първоначално протестиращите бяха запознати с предложението за промяна плана за управление на парк „Пирин“. Промяната, която започна преди месец с безпрецедентната обща сесия в Разлог, се иска заради плановете за изграждане на втора кабинкова линия над Банско, разширяване на ски- зоните Банско и Добринище и изграждане на ски – зона Разлог.

Председателят на коалиция „Природата за хората и регионите“ Филип Цанов, коалиция, която включва Разлог, Банско, Добринище, Сапарева баня, Самоков, Смолян и Чепеларе каза: „От 15 години в българските планини има екологичен терор. Той спира икономическото развитие на тези общини“. Цанов попита: „Защо в другите европейски страни само по 10% от националните им паркове са в Натура, а в България 40%“.

След импровизирания митинг протестиращите с жива верига спряха микробуса, с който пристигна ръководителят на групата екоексперти Жан – Франсоа Бракланд, началник на юридическия отдел на Главна дирекция „Околна среда“ в Експертната комисия към ЕС. Протестиращите казаха, че искат да защитят правото си да има къде да работят и да гарантират, че те като стопани на Пирин планина ще бъдат нейните най-големи защитници. Бракланд им отговори, че е грешно да се вярва, че опазването на околната среда изключва икономическото развитие и обеща, когато вземат решение, този регион на България да бъде равнопоставен, както други европейски региони.

От името на протестиращите Филип Цанов връчи протестно писмо на Бракланд, след което живата верига се отдръпна, а представителите на ЕК продължиха пътя си, за да проверят на място сигнала на екозащитниците. Представителите на местната власт пък гарантираха, че ще продължат общите си действия и обединени усилния в името на ски – зона „Пирин“ и че този митинг няма да е последен.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5964 |04.04.2011 „Изплува” още един свидетел срещу Златко Баретата . 4| 5247 |03.04.2011 14 години дела срещу убиеца от Гео Милев . 5| 4852 |03.04.2011 Варненци на пешеходен протест срещу цените . 6| 5684 |30.03.2011 Браншовици скочиха срещу хаоса с лекарствата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads