Реклама / Ads
3| 4784 |28.09.2009 НОВИНИ

Хосни атакува ЮНЕСКО след краха си

.
Египетският министър на културата Фарук Хосни, който загуби от Ирина Бокова с 27:31 гласове в петия кръг заяви, че ЮНЕСКО е твърде политизирана организация, пише в. Телеграф.
 
Ако бе избран, той би станал първият мюсюлманин на поста генерален директор на ЮНЕСКО. “Организацията е станала политизирана. Два гласа ми бяха отнети, два гласа, които бяха възприети като предателство,” каза той пред египетски медии. Той добави, “Северът винаги владее юга. Американският посланик направи всичко възможно да не спечеля.” Д-р Хю Робъртс от Центъра за изследване на глобалното управление към ЛСЕ (London School of Economics), заяви, «Аматьорският и често произволен подход на правителствата при разпределянето на най-високите длъжности е измежду най-тежките препятствия пред успеха на международните организации. Хората си мислят, че техните правителства избират най-добрите кандидати, но като тръгнеш от генералния секретар на ООН надолу се оказва, че нищо не е по-далеч от истината. Сякаш им е безразлично дали организациите изобщо ще имат успех. Безкрайно разпиляната и некоординирана система на ООН ще се централизира само когато имаме компетентен генерален секретар, който може да обедини отделните институции.”
Телеграф припомня няколко гафа на ООН. През април миналата година президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад нарече политиката на Израел “напълно расистка” по време на конференция на ООН срещу расизма в Женева. При това представителите на 23 страни напуснаха залата. Друго недоразумение бе решението на ООН да избере Либия за председател на Комисията за човешки права през 2003 г. въпреки колоритния образ на полковник Кадафи.
Припомняме, че вчера Ню Йорк Таймс излезе с официална позиция по казуса за шефа на ЮНЕСКО. В статия озаглавена “Правилният избор за ЮНЕСКО” авторът, представляващ изданието увери, че според тях Бокова е най-добрият избор, като с това разсея всякакви съмнения.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5067 |23.09.2009 Бокова начело на ЮНЕСКО от 15 октомври . 44| 6041 |22.09.2009 Човек на Първанов оглави ЮНЕСКО . 1| 5201 |28.08.2009 Украинско менте атакува България . 20| 5454 |27.07.2009 БСП атакува Борисов с ирония, ДПС - с мълчание

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads