Реклама / Ads
9| 6890 |13.04.2011 НОВИНИ

Хранителни фирми мамят новите членки на ЕС

.
Водещи мултинационални компании за храни и напитки опаковат продукти с различно качество, но под едно и също наименование, за различните европейски страни, съобщи "Юроактив Словакия".
 

Изданието се позовава на изследване, направено от Словашката асоциация на потребителите.

В момента ЕС обмисля да въведе нови строги правила за поставяне на етикети върху храните, за да помогне на потребителите да правят здравословен избор и да се справят със затлъстяването, припомня то.

Асоциацията е проверила избрани маркови храни, купени от супермаркети в осем страни членки на ЕС: България, Румъния, Германия, Австрия, Чехия, Полша, Словакия и Унгария.

Проверените продукти са напитки с марката "Кока-Кола", шоколад "Милка", черен и червен пипер на "Котани", разтворимо кафе "Нескафе голд", кафе на зърна "Якобс крьонунг" и кафе "Чибо еспресо".

Продуктите с по-ниско качество са били предназначени за т.нар. "нови страни членки на ЕС", обясни пред журналисти председателят на сдружението Милош Лауко при представянето на изследването.

Всички те са изследвани в лаборатории, акредитирани от словашкия Национален институт по ветеринарна медицина и безопасност на храните.

Оказва се, че качеството на всички взети проби е сходно само при шоколада "Милка". При пипера "Котани" обаче са отчетени най-големи несъответствия между отделните страни.

Въпреки че компанията опакова в една единствена фабрика продуктите си, предназначени за всички пазари, съдържанието на пакетите се различава например в старите и новите страни членки на ЕС, отбелязва изданието.

Продуктите, купени в Унгария, Словакия и Австрия, са били по-влажни, отколкото стандартите изискват, а предназначените за българския пазар, са съдържали твърде много стрити или наранени семена в сравнение с останалите, като нежелателните примеси възлизат на 10%.

По думите на Милош Лауко няма случай, в който продукт с по-ниско качество, да е бил пуснат на германския или австрийския пазар.

Словашката асоциация на потребителите, която лобира за подобряване на потребителските права и информация в Словакия, твърди, че ако компаниите предлагат гаранции за качеството, те трябва да бъдат спазвани във всяка страна на разпространение.

Резултатите от проверките са предадени на еврокомисаря по здравеопазването и въпросите на потребителите Джон Дали при неотдавнашно негово посещение в Словакия, отбелязва изданието.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5013 |12.04.2011 Внезапни проверки на хранителните стоки по Великден . 27| 6885 |31.03.2011 Притискат ни до стената с новите критерии за Шенген . 3| 9050 |30.03.2011 Нова ДДС измама: "продават" фирми на роми от Букурещ . 4| 5347 |13.03.2011 Европейски фирми позлатяват наши инженери и лекари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads