Реклама / Ads
93| 37919 |28.11.2012 НОВИНИ

Християните трябва да бъдат избити, държавата - халифат

.
Някои от подсъдимите имами
„Християните трябва да бъдат избити”, „жените и децата им да останат за нас”, „поклон пред тези, които режат глави и залагат бомби”, "държавата ще стане халифат, а всички хора ще станат мюсюлмани, както доброволно, така и с меч". Това са само част от скандалните свидетелски показания по делото в Пазарджик срещу 13-те имами за проповядването на омраза и антидемократични идеи.
 

Ахмед Муса Ахмед, който е от основните обвиняеми за проповядване на радикален ислям в Пазарджик, има наказателен отряд и е най-богатият в ромската махала в града. Таен свидетел под номер 005 твърди в показанията си, че е чул в джамията на ромската махала в Пазарджик призиви за смърт на християни и рязане на глави.

Свидетелят заявява още, че през 2005 година в ромския квартал на Пазарджик, където и той живее, е започнало разделението между жителите. Според него това се е случило, когато е построена джамията „Абу Бекир" и Ахмед Ахмед е станал „нещо като религиозен водач". Тогава той е започнал да проповядва омраза към друговерци - християни и евреи, които по думите му трябва да бъдат убити и заклани.

„Християните трябва да бъдат избити”, „жените и децата им да останат за нас”, „богатствата им също да останат за нас”, „поклон пред тези, които режат глави и залагат бомби”, са цитати от показанията на разпитания таен свидетел 005. Той твърди, че тези принципи са проповядвани от Ахмед Ахмед. Разказал още, че е чувал и призиви към омраза за всички, различни от мюсюлманите.

Според свидетеля привържениците на Ахмед Ахмед не искат държавен, а религиозен съд. Те смятат, че не само България, а целият свят ще стане ислямски, готови са да слагат бомби и да гърмят, ходят облечени както талибаните в Афганистан. Ислямът им няма нищо общо с традиционния. Според тях не трябва да се гласува на избори, тъй като Аллах определя кой какъв да бъде.

Ахмед Ахмед определи като клевети показанията на защитения свидетел и го окачестви като „противник на исляма". По думите му той нямал наказателен отряд и в квартала се живеело спокойно. Ахмед заяви, че мюсюлманите не се покланят пред тези, които режат глави, не подкрепят самоубийството и атентатите. „Ние се покланяме само пред Аллах", каза още Ахмед Муса Ахмед .

Главният мюфтия е разпределял парите, които саудитската салафитска фондация „Ал-Уакф-Ал-Ислями" е изпращала у нас, твърди в разпита си пред съдия Ивета Парпулова защитеният свидетел 002, за когото стана ясно, че е от смолянския район.

Според показанията му в смолянския регион от векове се проповядвал традиционен ислям, но след като се завърнали хора, завършили духовни университети в Саудитска Арабия, започнали да проповядват уахабизъм и салафизъм.

Той посочи подсъдимите Хайри Шерифов, Байрам Ушев и Неджми Дъбов като проводници на радикалните течения в исляма в района. Те проповядвали за джихат, който разбирали като борба с неверниците-гяури. Който умре в тази борба, ще отиде в рая. Освен това подсъдимите призовавали да се гласува на избори само за мюсюлмани и за ДПС, а не за неверници, твърди свидетел 002.

Според него в духовното училище в Рудозем се подготвяли салафитски проповедници, които тренирали карате. Обикновените мюсюлмани вече се страхували от новите си духовници, проповядващи радикалния ислям. Свидетелят твърди, че с парите от саудитската фондация тези хора са забогатели, вдигнали нови къщи и карали скъпи коли. Някои записвали дори и жените си имами, за да могат и те да вземат пари от фондацията.

Последният таен свидетели номер 004 каза в показанията си пред съда, че изповядва исляма и живее в квартал, където има и други религии.
Там са се появили емисари от Пазарджик, ръководени от Ахмед Ахмед. Основните проповеди, които са изнасяни, са суфиски, тъй като са се различавали от проповедите на предишните имами. В тях се говорело за това, че не трябва да се подчиняват на държавните закони, а на религиозните.

Говорело се също, че държавата ще стане халифат, а всички хора ще станат мюсюлмани, както доброволно, така и с меч.

Според проповедите демокрацията карала хората да вършат злодеяния, тъй като се отъждествявала със свободия. Ахмед проповядвал, че не трябва да се гласува, защото властта принадлежи на Аллах. Отричал празнуването на рождени дни, сватби и други ритуали.

За началото на поредното заседание по делото за радикален ислям пред сградата на съда се събраха около 200 привърженици на „Атака" и ВМРО, които се обявиха за спокойната работа на българския съд.

Протестиращите издигнаха черен транспарант с надпис:
"Държавата гние, проблемът сте вие". Те обещаха, че ще протестират на всяко заседание до края на процеса. Следващото е насрочено за 17 декември.

„Това не е съдебен процес срещу мюсюлманите, а срещу хората, проповядващи радикален ислям. България е светска държава и никой няма право да променя този конституционно установен ред", каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

12 мъже и една жена са уличени в отношения със забранената у нас „Ал-Уакф-Ал-Ислями", финансирана от Саудитска Арабия. Според държавното обвинение те проповядват и разпространяват салафизъм - радикално течение в исляма, отричащо държавната власт, демокрацията под каквито и да било проявления, включително и равенството на жените. Салафитите отричат и правото на съществуване на каквато и да било друга религия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5805 |17.10.2012 21 млн. лева повече ни трябват за здравеопазването . 63| 7138 |17.10.2012 Борисов: Не може атомна, трябва да е ядрена . 27| 5675 |04.09.2012 Семерджиев: Българите плащат по-малко за газ, отколкото би трябвало . 10| 6704 |01.09.2012 Трябва стандарт и за селския казан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads