Реклама / Ads
10| 6042 |09.04.2020 НОВИНИ

Христо Иванов: Наблюдаваме Гьобелсова саморазправа с всички неудобни на главния прокурор чрез лъжи

.
Христо Иванов
Идеята, че аз съм бил в състояние да окажа натиск, в резултат на който Цацаров и неговото мнозинство във ВСС да приеме каквото и да било, е абсолютна пародия. Това, което наблюдаваме, е една Гьобелсова саморазправа с всички неудобни на главния прокурор чрез абсолютно умишлени лъжи.
 

Това каза за БНР Христо Иванов - съпредседател на „Демократична България“ и бивш министър на правосъдието в коментар за пробивите в системата за случайно разпределение на делата.

 

"Аз не съм настоявал за тази система по абсолютно никакъв начин. Това са абсолютни лъжи. В подкрепа на твърдението, че аз съм настоявал няма нито един факт.", каза още Иванов.

 

„Тази система е приета на заседание на ВСС на 7 май 2015 година, единодушно. И не просто единодушно, а с участие на Сотир Цацаров. Тоест, г-н Цацаров е гласувал „за“ тази система. Разбирам защо на настоящия ВСС му е лесно да си представи, че един министър на правосъдието може да ги накара да вземат едно или друго решение, но всеки, който е живял 2015-а година може да си спомни какви бяха отношенията между мен, мнозинството на ВСС и Цацаров", изтъкна още той.

 

Според Иванов, настоящия главен прокурор Иван Гешев цитира имена, но не и факти. Той допълни, че не се е интересувал каква ще е новата система и не е препоръчвал специалисти за разработването ѝ. Старата система обаче доказано е била "пробита", заради което подмяната ѝ с "постоянно и цялостно решение" била наложителна.

"В името на това постоянно и цялостно решение, ние бяхме или 3,6 милиона лева на ВСС да изгради цялостна електронна деловодна система на съдилищата, в рамките на която да има и трайно решение, сигурно, за случайното разпределение на делата. Това трябваше да стане до 2017 година. Имаше пари, ясно е, че това беше задължение на ВСС. Имахме пътна карта с абсолютно конкретни параметри, в които трябваше да влязат. Големият въпрос е защо това не е станало. Сегашната система беше внедрена като временно решение, което трябваше да трае три до шест месеца. Нали разбирате, че това изобщо не беше важна тема за мен. Важната тема, за мен, беше ВСС да получи всички условия да въведе цялостна електронна система и да преминем към електронно правораздаване. Ако го бяхме направили това, сега съдебната система нямаше да е спряла".

 

Иванов призова за оповестяване на договора с фирмата и каза, че това не се прави, защото ще стане ясно, че този договор не е с Министерството на правосъдието, а с ВСС и "трайно поддържа и други системи на съдебната власт". 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4415 |03.04.2020 Иво Христов: Не можем до безкрай да се крием от вируса . 21| 6761 |02.04.2020 Христо Иванов: Борисов да спре корупционните проекти, за да има ”мазнинка” . 7| 4110 |31.03.2020 Иво Христов: Кризата показа цинизма на пазарния принцип в здравеопазването . 7| 4110 |29.03.2020 Евгений Иванов: Бизнесът настоява за държавна помощ за всички със загуби от над 20%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads