Реклама / Ads
7| 4998 |18.12.2015 НОВИНИ

Христо Иванов отчете, че за 1 г. е свършил всичката работа на предшествениците си

.
В някои отношения за 1 година Министерството на правосъдието е направило несравнимо повече, отколкото българските власти са направили за последните 20 години. Такива примери са реформата в затворното дело и реформата в юридическото образование. Това съобщиха от правосъдното ведомство, чийто пресцентър разпространи равносметката на екипа на Христо Иванов.
 
В отчета на МП се посочва, че след 20 години „унищожителни доклади за състоянието на затворите в България” от Комитета против изтезанията, ведомството е изготвило пакет от законови промени и организационни и административни мерки. Така за първи път КПИ е изразил задоволство от действията на българските власти.

Екипът на Иванов изтъква и с концептуалното решаване на проблемите на юридическото образование у нас чрез промени в Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“, който получи подкрепа по време на обсъжданията с експертната общност.

 

Съответни промени в материята за стажовете и теоретико-практическия изпит са заложени и в проекта за изменение на Закона за съдебната власт.

Припомня се и продължаващата реформа в регистрите, която е свързана с промени в закони и подзаконови актове. „От ноември т. г. стартира и първата административна услуга, предоставяна по електронен път, за която държавната такса може да се заплаща онлайн с кредитна или дебитна карта. От ноември т. г. е осигурена техническата и организационна възможност за регистриране на нов търговец в Търговския регистър за 1 ден”, се припомня в текста.

Като успех е отчетено внасянето на проектопромени в ГПК и работата по въвеждане на електронни запори, които драстично ще намалят таксите.


„Безспорно най-амбициозната част от нормативната работа в областта на съдебната реформа е законопроекта за промени в ЗСВ, публикуван в края на май т. г. за обществено обсъждане. Паралелно с това са бяха предприети редица промени в подзаконови актове - за правната помощ, вещите лица, синдиците и много други. Над 40 нормативни акта е изготвил и предложил екипът на МП през последната година”, се посочва в текста.

 

След като подаде оставка, Христо Иванов на няколко пъти коментира, че промените в съдебния закон са с още по-голямо значение от тези в Конституцията заради чиято подмяна в последния момент той обяви, че се оттегля.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4668 |17.12.2015 Хр. Иванов критикува Борисов за проваления избор на Куцкова . 6| 4733 |16.12.2015 Хр. Иванов: Нека никой да не иска и да няма свой "Филчев" . 4| 4925 |16.12.2015 Екатерина Захариева може да смени Христо Иванов . 8| 5371 |16.12.2015 Местан се озъби на ДСБ и Хр. Иванов за съдебната реформа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads