Реклама / Ads
11| 7621 |04.09.2020 НОВИНИ

Христо Иванов сигнализира новия правосъден министър за нарушения на Иван Гешев

.
Христо Иванов
Христо Иванов изпрати и до новия министър на правосъдието Десислава Ахладова сигнала, с който на 22.07.2020 г. вече сезира предишния министър с факти и доказателства, които обосновават привличането на главния прокурор към отговорност за извършени множество действия и бездействия, с които се нарушава Конституцията на Република България, Законът за съдебната власт и Кодексът за етично поведение на българските магистрати
 

При предишното си изпращане сигналът беше адресиран до ресорния министър чрез министър-председателя с настояване Борисов. За това да разпореди на своя министър на правосъдието да внесе сигнала във ВСС и да стартира производството за освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор на Република България. За това време действия от страна на премиера Борисов не бяха предприети.

В свой статус в социалната мрежа фейсбук Иванов се обърна с няколко въпроса към новия министър:

 

“Г-жо Ахладова, Вие ще бъдете министър за много кратко и в едно правителство, което се опозорява всеки ден. Хората Ви искат оставката и ще я получат, заедно с тази на целия кабинет. Това не зависи от Вас. От Вас зависи доколко лично Вие ще се опозорите. В тази връзка имам следните въпроси:

 

·         Ще имате ли приличието да мотивирате публично и по същество решението си по този сигнал и конкретните аргументи в него?

·         Кога България ще изпълни своя ангажимент пред ЕК и по резолюциите на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа да въведе ефективни механизми за търсене на наказателна отговорност на Главния прокурор? Ако твърдите, че такива има, как ще коментирате обстоятелството, че по два мои сигнала срещу Гешев, не се намери нито един прокурор да се сезира дори с предварителна проверка?

·         Вие участвали ли сте в писането на “Борисовската конституция”? Поддържате ли текстовете, относно главния прокурор, които УВЕЛИЧАВАТ НЕГОВАТА БЕЗКОНТРОЛНОСТ, вместо да я ограничат, както иска общественото мнение и за което сме се ангажирали пред европейските си партньори.

 

·         И, нещо лично важно за мен: Ще върнете ли отменените от Вашия предшественик изменения в наредбата за юридическото образование, които гарантираха неговата модернизация?”

 

Припомняме, че нарушенията, които Иванов посочва в сигнала си, са в три основни направления:

 

1.       политически изказвания на главния прокурор, които противоречат на принципа за безпристрастност и политическа неутралност, както и засягат правото на защита на гражданите;

 

2.       системно нарушаване на презумпцията за невиновност – с публични изявления или с оповестяване на материали по неприключили проверки и досъдебни производства срещу представители на институции, граждански и политически лидери, или срещу представители на адвокатурата, целящи да внушат тяхната съпричастност към извършени закононарушения;

 

3.       системно нарушаване на законови разпоредби и професионални стандарти за разкриване на обективната истина и защита на жертвите от престъпления.

 

Сигналът съдържа конкретни примери за нарушенията, допуснати от Иван Гешев по всяко от направленията и уточнява, че нито една от изброените публични прояви не може да бъде оправдана с принципа за прозрачност, дефиниран в Кодекса за етично поведение на българските магистрати. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 9483 |03.09.2020 Христо Комарницки: Може би не всички сте мутри, но сте прислужници и заложници на такава . 21| 5872 |02.09.2020 Хр. Иванов: Борисов не подава оставка, за да усвоява ДПС фондовете . 15| 5441 |02.09.2020 Христо Иванов: Борисов очаквано се превърна в Орешарски . 5| 4560 |02.09.2020 Доц. Христо Христев: Маневри в леген са упражненията с проекта за нова Конституция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads