Реклама / Ads
11| 3539 |05.01.2021 НОВИНИ

Христо Казанджиев: Постигането на диверсификация у нас е фейк новина, изказана директно от премиера на България

.
Христо Казанджиев
Действията на България по отношение на „Балкански поток“ и по-скоро „Турски поток“ през България, реално се явяват южният газов коридор на Русия. Премиерът Борисов не би могъл да присъства на официалното откриване на газопровода, защото се поставя в позицията на човек направил всичко възможно да реализира геополитическите интереси на Русия в Югоизточна Европа, срещу интересите на България.
 

Това каза енергийният експерт и член на Изпълнителния съвет на Републиканци за България Христо Казанджиев, координатор на секторна политика "Енергетика" в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по TV+ и ТV1.

 

Казанджиев заяви, че България доставя газ на Сърбия, а не доставя газ на българските потребители в Северозападна България, които от 10 години пледират да бъдат газоснабдени, за да може този регион да тръгне нагоре, да се развие бизнесът и да създадат условия за по-добро бъдеще на децата и хората там.


По думите му многократно са отправяни запитвания към Министерство на енергетиката ще бъдат ли газоснабдени от този газопровод тези общини в Северозападна България, но отговорът определя като гробовно мълчание.


„Газопроводът действа като автономна система от Турция до сръбската граница. Практически няма абсолютно никаква връзка с националната газопреносна мрежа. Към настоящия момент картите на Булгаргаз демонстрират пред света, че България има две независими системи – транзитна и национална газопреносна система“, заяви експертът.


Казанджиев припомни, че „Балкански поток“ беше лансиран като изграждане и разширение на националната газопреносна система, а не като транзитен газопровод, каквато е фактическата реалност и истина.


„За срам на Борисов, политиката която води до този момент облагодетелства единствено и само геополитическите цели на Русия, но не и на България“, категоричен е енергийният експерт.


„Да не забравяме онези 800 млн., които си иска Путин, но по-любопитният въпрос е как са усвоени от България, за да се дължат на Русия“, припомни той.


Христо Казанджиев подчерта, че „Балкански поток“ беше изграден на цена значително по-висока от тази, която би била, ако се бяха провели справедливи търгове и се беше реализирал проектът в съотетствие с обичайните и добри европейски практики.


По 1500 лв. на пенсионер биха могли да бъдат дадени с тези 3 млрд. лв., които държавата изтегли като заем, за да построи руския „Турски поток“. Тези пари бяха дадени за проект, който изцяло е от интерес на чужда страна. По-страшното е, че България ще генерира предимно разходи свързани с този газопровод, а не обещаните високи приходи от него.

 

Тази инвестиция трябва да се върне и то така, че да започне да генерира приходи, което е изключително спорно дали някога ще се случи“, скептичен е Казанджиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5756 |31.12.2020 Проф. Ивайло Христов, УНСС: Дано коронакризата не се окаже опит за социално инженерство . 26| 10507 |31.12.2020 Христо Казанджиев: Няма диверсификация на газа у нас. На българите се внушава фейк новина . 12| 4502 |25.12.2020 Рождество Христово e! . 55| 5691 |23.12.2020 Христо Иванов: Прокуратурата да покаже как е търсила Мата Хари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads