Реклама / Ads
9| 7520 |31.01.2008 НОВИНИ

Христо Стоичков метнал общината със заменка „кон за кокошка”

.
Имотните замени от рода „кон за кокошка” са един от традиционните начини за източване на активите на столицата в продължение на повече от 10 години. Така на София са нанесени загуби за стотици милиона левове.
 

Неизгодните замени на недвижимо имущество и скандалните продажби  на терени, освен чиста загуба на средства, причиняват и друга почти непоправима вреда на града. Общинският съветник от ДСБ Вили Лилков разказва пред БТВ, че за столицата са вече са загубени много имоти, които са сменили предназначението си, т.е. били са предназначени за спорт, а в последствие върху тях е построен жилищен блок. Същото се е случило и с редица терени, предвидени за озеленяване, посочва още общинарят.

img_2720.jpg
 снимки Вяра Йовева

Как се прави заменка и кой е отговорен за това, че в София се строят само кооперации и офис сгради? За пример БТВ дава скандална далавера, която наскоро е реализирала окончателно футболната звезда Христо Стоичков. През август 2006 г. Стоичков си харесва общински имот в центъра на столицата, на метри от статуята на София. През септември той носи искане за замяна в общината. В молбата му е посочено, че той предлага „свои апартаменти на стойност 200 000 лв." срещу въпросния имот. Освен че сделката е очевидно неизгодна за София, се оказва, че Стоичков не е притежавал апартаментите, които предлага.  Колкото и невероятно да звучи, общинският съвет гласува за замяната на столичен имот с огромна стойност без дори да поиска нотариален акт за жилищата и да провери какво точно получава в замяна, освен описанието „апартаменти". Така футболистът получава разрешение да получи кон срещу кокошка, която дори не притежава.

Следва най-лесната част от сделката за Стоичков. През февруари и март миналата година той купува 5 панелни жилища в най-лошите блокове на ж.к. „Люлин". Общото между жилищата е, че са на последни етажи, в зле поддържани входове, населени с роми.

„Ние изисквахме да не се получават апартаменти на първи и на последен етаж. Дали това е било спазвано от администрацията, аз не мога да кажа", обяснява тъмносиният съветник Вили Лилков. Той е бил такъв и в пердишния общински съвет и в сегашния.

ОС на Столична община в момента обсъжда нов правилник за оценка на общинските имоти, съобщава още БТВ. Дали обаче това ще сложи край на порочната практика със заменките? Според Вили Лилков това е стъпка в правилната посока. „Общинските съветници основно трябва да доведат цените на имотите, които общината ще продава, до нивото на пазарните, както и цените за отдаване под наем", смята той.  

panelka-1.jpgЧовекът, който има последната дума при всяка заменка, е кметът, припомня БТВ. „Вече три или четири месеца, ние нямаме внесена заменка", каза Бойко Борисов пред телевизията. Но премълчава факта, че когато е осъществена „заменката Стоичков" пак той е бил столичен градоначалник.

Независимо от разпоредбите, които ще гласуват общинарите, основно от тяхната воля зависи дали скандалните заменки и обезкървяването на София ще бъдат преустановени или ще продължат и при този общински съвет. Междувременно, трябва да се отбележи, че заради загубените през изминалите години имоти, Софийска община ще бъде принудена сега да купува на пазарни цени всеки терен за обществен проект, който ще е бъде така необходим за разрастващата се столица.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5317 |18.12.2007 Шефът на „Трамкар” Христоско Вретенаров гушнал над 1 милион лева . 2| 5223 |17.11.2007 Йордан Христосков: Намаляване на осигурителните вноски = държавно безсилие . 1| 4971 |09.07.2007 Д-р Тренчев и д-р Христов показаха на Р. Петков как полицаи бият миньори . 0| 5508 |28.06.2007 Общината дава 51 автобусни линии на частници, градският транспорт няма да стачкува засега

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads