Реклама / Ads
8| 5900 |21.07.2014 НОВИНИ

К. Христов, Паси, Бакалов, Захариева, Петър Стойчев - служебни министри?

.
От различни източници вече се спрягат различни имена за посдтовете на министри в служебния кабинет.Плевнелиев казва, че те ще са демократи по душе и сърце. Но към кои е отправил покана, може би ще се разбере чак след оставката на Орешарски и при представянето на служебното правителство.
 

С финансите на държавата вероятно ще се заеме подуправителят на БНБ Калин Христов. Той беше финансов министър и в предишния служебен кабинет. И предвид кризата с КТБ и въпреки спадналото напоследък доверие в БНБ, името му продължава да е най-спрягано и за служебен премиер.

Почти сигурно и без изненада, вицепремиер и министър на регионалното развитие се очаква да бъде Екатерина Захариева. За втори път в рамките на два месеца с кризата в здравеопазването вероятно ще се справя професор Николай Петров - служебен здравен министър в кабинета на Марин Райков, сега - директор на Военно-медицинска академия.

За министър на отбраната се спряга депутатът от ГЕРБ  Валентин Радев, който навъртя опит като заместник на Аню Ангелов в правителството на ГЕРБ. После той може да продължи като министър и в новото правителство.

Сериозни усилия президентът иска да се насочат и в друга сфера. „Има нужда от промяна в подхода в енергетиката”, смята Плевнелиев. Името на министъра, който ще сменя подхода все още не е ясно. По данни на Нова ТВ енергетиката и икономиката ще бъдат разделени в две различни министерства и за тях ще отговарят двама души.

Приоритет на служебния кабинет ще са и европейските пари. Както призова президентът: „Да се обърнем към Еврокомисията, да вдигнем доверието в България, да отпушим замразените еврофондове”.

Доверието на държавния глава за тези въпроси държи вицепремиерът в миналия служебен кабинет Илияна Цанова. Неофициално обаче е станало ясно, че нейният пост не е сигурен заради лични мотиви.

За външните въпроси зад вратите на президентството пък се коментира Соломон Паси, който вече е бил на този пост по времето на НДСВ:

„Не са водени разговори с мен. Аз съм в Бургас, занимавам се с децата и ме хващате във водата. Не знам така да стават тези неща”, коментира Паси по телефона.

За разговори отрече и човекът, на когото стана ясно, че се гласува доверие да се справи с основната задача, изборите – небезизвестният десен политик Йордан Бакалов. Той каза само, че снощи се е прибрал от Гърция и не пожела да коментира повече.

Вариантите за транспорта са няколко. Например Николина Николова - бивш заместник-регионален министър в правителството на ГЕРБ, но Кристиан Кръстев е най-логичното решение, коментират зад стените на президентството. Той заемаше същия пост преди по-малко от година. Като сигурно име се спряга и това на Петър Стойчев, макар че и той като колегите си, не пожела да коментира вярно ли е или не.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4651 |21.07.2014 Юлий Павлов:Със 105-110 депутати ГЕРБ ще избира коалиционият си партньор . 5| 4967 |21.07.2014 Новият директор на фонд "Земеделие" призна за забавени проекти . 1| 4573 |21.07.2014 Мъж умря при челен удар на автобус и рено . 6| 4617 |21.07.2014 Калфин: Има неадекватнвост на европейско поведение спрямо банките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads