Реклама / Ads
15| 20880 |13.06.2019 ГЛАСЪТ

Хроники: Един български ден на 7 милиона идиоти

.
Един български ден. Телевизиите в 7,00 часа: Тийнейджър в Бургас диша с кислороден апарат, чака трансплантация в Австрия, полицаи събират пари. 7,15 – медицински сестри във Видин в ефективна стачка.
 

Недоумяват защо няма реакция нито от министерството, нито от политиците, но са изумени, че нямат подкрепа от пациентите. И аз се чудя на пациентите, защото от сестрите зависи много дали ще се оправят. Знам го от опит.

Хубав ден се очертава. Междувременно трима младежи загинали в катастрофа до Неделино. Карали бързо… може би…

 

Гледахте ли сериала „Чернобил“? Ако не сте, не си губете времето. Спецът по атомни централи и умел милионер Богомил Манчев каза по едно ТВ, че бил нещо като Хелоуин – плашели децата с аварията през април 1986 година. И разбира се, медиите били виновни. Очевидно Михаил Горбачов, тогавашният президент на СССР, не е запознат с рецензията на нашия Манчев, защото признава, че: „Мислехме, че има само пожар, а е било световна трагедия. Дори в политбюро нямахме достатъчно информация…“. Манчев каза също, че няколко години преди Чернобил имало авария в американска АЕЦ, ама си мълчим за нея, щото сме… Сещате се какви. Тъпи съветофоби, естествено. Щом Манчев казва, нали е милионер, трябва да му вярваме. Прост човек не прави милиони, нали, освен ако не удари джакпота от картончетата на един друг честен милионер.

 

Ето и нещо по-така. Пловдив е Европейска столица на културата, нали така. Помните какво откриване имаше, какви пари се дадоха за авангардна сцена и прочие модерни хрумки. Та послучай еврокултурата съборили къщата на Васил Куцоглу, строена преди повече от един век. Сградата била проектирана от известни архитект Йосиф Шнитер. И забележете: къщата е съвсем близо до кметството, но там никой не разбрал защо бучат булдозери. Един чиновник си изми ръцете - уведомили министерството и прокуратурта. Министър е Боил Банов, дето се изяви в „Ало, Банов съм“ покрай скандала с ремонта на Ларгото. Прокуратурата пък в момента се олицетворява от Сотир Цацаров, Иван Гешев и Спецобвинението – може и не точно в този ред. Затова е сигурно, че ще бъдат открити виновни, корумпирани и ще получат заслужено наказание. Както казват в армията: Надай се х.йо на пияни жени…

 

Да не забравим и храброто нахлуване на ченгета и прокурори в офиси на бизнесмена и издател Иво Прокопиев. Търсели документи за продажбата на завод „Каолин“. Продажбата, за сведение, е станала през 2013 година. На германци. Ровят за документи през юни 2019 година. Някой спомена, че и Росен Плевнелиев  щял да пострада покрай тази акция. Може би, защото ударът е срещу цял един кръг. Прокурор от Спеца успокои гражданите, че не ставало дума за удар срещу медиите на Прокопиев. В никакъв случай, сакън! Което според Соломон Аш, означава, че именно заради медиите е цялата уйдурма. Прокурорската реакция го доказва. Но пък кой е Аш, би казал Гешев, например.

 

Междувременно научихме, че с Нова тв се разделят Миролюба Бенатова и Генка Шекерова. „Разделят“ е меката форма на „подканени да напуснат“. Според новите собственици ставало дума за финансови аргументи, а според други – спират всякакви предавания, в които има дори намек за проблеми в държавата. А може просто вече наистина да няма проблеми.

 

Черешката на тортата, окото на бурята, сърцевината на проблематиката, заревото над Драва, триумфът на Дарвин в тази еднодневна българска хроника бе отново? – Дани Кирилов. Същият, когото някои наричат БарниРъбъла. Този екземпляр е истински виртуоз в преиначаването на очевидното, когато трябва да защитава поста си и шефовете. Та Дани много сериозно заяви по Кошлуковата телевизия на компанията „Пеевски енд ДПС“, че ГРАЖДАНСКИ И ОБЩЕСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ нямат право да номинират кандидат за главен прокурор. Конституцията не давала и не било редно по милион причини. Не каза нито една. Веднага след това заяви, че гаранция за честния избор и честното изпълнение на задълженията от главния прокурор са ОБЩЕСТВОТО И ГРАЖДАНИТЕ. ВСЕКИ ЕДИН ГРАЖДАНИН, рече. Водещата се слиса и понечи да узнае от Барни как точно прави връзка между двете самоизключващите се твърдения, но не успя и се отказа сломена. Изразът на лицето й в този момент издаваше стомашна атака. Барни стилно сияеше.

 

В друго студио Хамид Хамид, верен другар и сподвижник на Йордан Цонев и Делян Пеевски „отваряше“ затворените очи на нацията по въпроса с ДДС-то и държавните субсидии на партиите. Най-подробен обаче беше за това как пеевски е станал мултимилионер, а Доган горд собственик на ТЕЦ-Варна, пристанище, сараите в Бояна и прочие дреболии. Хванахте се, а? Хамид не напразно е копи пейст на БарниРъбъла. Както казва тренера по футбол на миналия век Димитър Пенев: „Все едно една майка ги е правила“… И е прав, да знаете.

 

Ето и нещо, което наистина може да се случи само в България. Издателят на сайта „Биволъ“ Асен Йорданов получил обаждане от служителя на Национална дирекция „Полиция“ Николай Горанов, който му съобщил, че трябва да се яви спешно на разпит. Повод за спешаването е сигнал от гражданско сдружение БОЕЦ срещу Йорданов по повод притежавана от него запустяла нива от 1 дка на границата с Турция. Много бързо се разбира, че от БОЕЦ не са внасяли подобен сигнал, на което Горанов отговорил, че това е без значение или нещо такова. От БОЕЦ опитали да внесат писмено уверение, че няма такъв сигнал, но Горанов не се отзовал на уговорената среща. За абсурдната ситуация стана дума в предаването на Люба Кулезич „Честно казано“ по Евроком. И тя, и Йорданов така е не можаха да открият друга логика в случващото се, освен атака срещу медии, които ровят корупцията в прокуратурата и политиката. То друга логика и няма.

 

За капак – Боби Михайлов дал пресконференция, на която говорил само за футболната топка, с която ще играят в новия сезон българските отбори. Отказал да отговаря на всякакви други въпроси. Интелигентен, широко скроен човек, диалогичен. Човек с кауза. Кауза пердута. Tabula rasa…

 

Всичкото това изобилие само за едно денонощие. Без да включваме сагата с „терориста-джихадист“ от Пловдив, протестите за застрояването на дюните, застреляната мечка, шествието срещу високите цени на горивата, скъсаната язовирна стена и пр.

 

Кажете сега, какви хора могат да търпят това? Според мен само идиоти. А може идиота да съм аз, а за всички останали подобно всекидневие да е прекрасно?

 

Д-р Димитър Попкутуев  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 10404 |26.02.2019 Владимир Шейтанов: Не завиждам на българските граждани при такова управление на адвокатурата . 24| 14517 |03.02.2019 Стига корупция! Крадците да си тръгнат! Два народа - единият се вдигна... . 14| 13076 |30.11.2018 Кел файда, ако един ден у нас се признае прокурорски геноцид . 7| 16471 |24.05.2018 Станислав Стратиев и Гео Милев откровено за Българския модел и Българския народ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads