Реклама / Ads
4| 6169 |10.03.2018 НОВИНИ

Худак: ЕИБ би обмислила финансирането на ”Белене”

.
Вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Вазил Худак каза, че банката би обмислила финансиране на проекта АЕЦ ”Белене”, ако получи официално запитване от българското правителство, съобщи БНР.
 

Той обаче подчерта, че институцията никога не е финансирала изграждането на нова ядрена централа, а само проекти, които подобряват състоянието на вече съществуващи мощности. Помолен да оцени възможността за изграждането на АЕЦ "Белене" като балкански проект, Худак заяви:


„Това е много голям и сложен проект, който има дълга история. Ние настояваме проектите, които финансираме, да имат добавена стойност - като позитивен ефект върху околната среда; подобряване на бизнес средата там, където се осъществява проекта. Засега не сме получавали официално запитване от българското правителство за АЕЦ "Белене". Ако получим такова, ще го обмислим“.


Държавите от Западните Балкани трябва да се научат да развиват проекти, каза още Худак: "Ние сме институция, която е фокусирана върху финансирането на проекти и знаем, че в тези държави все още има необходимост от много техническа подкрепа. Имаме още много работа, за да научим местните компании и общини  да пишат добри проекти, които да могат да получат финансиране от банките.

Изключително важно е да се изпълнят тези условия - политическа стабилност, умения за писане на проекти и техническа помощ, за да се върви напред. От изключителна важност са и международните проекти. Говоря най-вече за транспортните коридори и цифровата инфраструктура. Необходимо е много добро сътрудничество на регионално ниво". 


По повод на критиките, че Европейската инвестиционна банка не финансира достатъчно проекти в държавите от Източна Европа, а ресурсите отиват в по-богатите западноевропейски страни, вицепрезидентът на банката коментира: "Има два начина да погледнем на този въпрос. Ако погледнем към броя на проектите и обема на финансиране като цяло, може да кажете, че 90% от парите са отишли в Западна Европа и само 10% в Източна Европа. Ако направим съпоставката като процент от БВП на страните, ще видим, че пропорцията е в полза на страните от Източна Европа.

Независимо кой от начините ще изберем обаче, факт е, че страните от Източна Европа не осъществяват толкова проекти. Причините за това са много, но аз ще подчертая една - държавите от нашия регион все още усвояват много грантове от еврофондовете. Това са субсидиите, които не трябва да се възстановяват. Съвсем ясно е, че е по-лесно и за предприемачите, и за общините, да получават пари, които не трябва да връщат".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5216 |01.03.2018 ЕК с план за спиране на финансирането на терористи . 1| 3810 |18.12.2017 Ананиев обеща, че финансирането на нови лекарствени терапии няма да засегне другите . 5| 4048 |17.12.2017 К. Ананиев: Ще поемем финансирането на терапии, за които няма алтернатива . 1| 4110 |15.09.2017 ЕК предлага промени във финансирането на партиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads