Реклама / Ads
8| 4933 |25.07.2013 НОВИНИ

Human Rights Watch: България да разследва насилието

.
Българското правителство трябва да започне разследване на действията на полицията по време на ожесточените сблъсъци вечерта на 23 юли пред парламента, в резултат на което са били ранени 17 души.
 

Такъв призив отправи авторитетната международна организация Human Rights Watch, след като новината за сблъсъците и блокадата на депутати у нас обиколи целия свят.

Представител на Българския хелзинкски комитет (БХК), местна правозащитна организация, който е станал свидетел на сблъсъците, разказал на Human Rights Watch, че около 22 ч. във вторник частите за борба с безредиците безразборно биели демонстрантите с палки, ритали ги и ги удряли с щитове, предаде бТВ. Служителите на българското МВР са упражнили насилие и спрямо петима журналисти, посочва в позиция на сайта си организацията.

„Тези тревожни сведения, че протестиращи и журналисти са бити от полицията, изискват разследване”, смята Лидия Галл, изследовател за Балканите и Източна Европа в Human Rights Watch. По думите му протестиращите трябва да се въздържат от насилие, а полицията трябва да проявява сдържаност и толерантност към всички хора, които упражняват правото си да протестират.

Една от жертвите разказала пред БХК, че не си спомняла много от побоя, освен че "просто изгубила съзнание" и лицето й кървяло силно.

Съгласно международното право, използването на сила от правоприлагащите органи трябва да е пропорционално и да служи на обективна и легитимна цел, посочват от международната НПО. И допълват, че трудно се намира каквото и да било оправдание за полицейското насилие срещу журналисти.

Правителството има задължение по законите за човешки права да гарантира, че медиите и журналистите могат да работят свободно и без намеса от страна на държавата. Тези нападения срещу журналисти поставиха свободата на изразяване и свободата на медиите в сериозен риск и изискват независимо разследване и дисциплинарни мерки срещу отговорните лица, смятат експертите на Human Rights Watch.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4930 |25.07.2013 След напрегнатия четвъртък, утре депутатите почиват . 28| 5488 |25.07.2013 Депутатите приеха актуализацията на бюджета . 11| 4653 |25.07.2013 Омбусманът се самосезира също за насилието на протеста . 13| 5190 |25.07.2013 Президентът върна закона за СРС-тата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads